Bloemendaal B 6777
Bloemendaal B 6754
Bij Duinlustweg 16, 2051 AA te Overveen

Inleiding

Uit Noorwegen afkomstig houten TUINHUISJE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in opvallende situering aan het voorplein ten noordwesten van het hoofdgebouw. Het tuinhuisje werd hier in 1899 geplaatst als verblijf voor de tuinman terwijl de achterzijde diende als fietsenstalling. Het object werd geleverd als bouwpakket volgens het systeem van blokbouw.

Omschrijving

Op T-vormig grondplan opgetrokken tuinhuisje bestaande uit parterre onder samengesteld zadeldak met flauwe dakhelling en overstek, die aan de kopse voorzijde (O) van het object zeer ruim is. De wanden staan op een gemetselde voet in rode baksteen en bestaan uit gestapelde gekantrechte balken die op de hoeken over elkaar zijn gekeept met doorlopende einden. De kap is bedekt met een zwarte kruispan. De nok wordt doorbroken door een gemetselde schoorsteen. De drie puntgevels hebben gedecoreerde windveren met gesneden makelaars. Tussen de windveren is hangend beschot aangebracht dat aan de voorzijde vier kleine ruitvormige openingen heeft en een licht getoogde onderzijde.

Vensters en deuren zijn op regelmatige en symmetrische wijze in de wanden aangebracht. De voorzijde heeft een dubbel scharnierende paneeldeur met spiegelglas in beide deuren en een verticale vierruits roedenverdeling in het bovenlicht. De beide zijgevels hebben driedelige kozijnen met vierruitsramen en in de naar voren springende delen (T-vormig grondplan) tweedelige kozijnen met vierruitsramen.

Waardering

Het houten tuinhuisje is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust en uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch en typologisch oogpunt als laat 19de-eeuws voorbeeld van een bouwpakket volgens het montagesysteem van de blokbouw ten behoeve van tuinarchitectuur.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis