Bloemendaal B 6755
Duinlustweg 16, 2051 AA te Overveen

Inleiding

Als deel van de parkaanleg van de historische buitenplaats gebouwde holronde TUINMUUR (circa 1882) waarvoor in oorsprong een holronde houten bank was geplaatst. De tuinmuur staat min of meer haaks op de westelijke duinhelling tussen het hoofdgebouw en de orangerie met de holronde kant in noordoostelijke richting. De halfronde houten bank werd na 1960 verplaatst naar het park van het landgoed Elswout.

Omschrijving

Halfronde tuinmuur met een hoogte van circa twee meter. De muur is gemetseld in rode baksteen en is aan de bovenzijde afgedekt met licht overstekende en holronde platen hardsteen. Het muurwerk wordt door lisenen ingedeeld in vijf holronde spaarvelden. De aanzet tot de holronde boog wordt geflankeerd door kort met hardsteen afgedekt muurwerk met daarin één spaarveld.

Waardering

De holronde tuinmuur in het park van het landgoed Duinlust is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt en uit oogpunt van de geschiedenis van de tuinarchitectuur als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur