Bloemendaal B 6754
Bij Duinlustweg 16, 2051 AA te Overveen

Omschrijving

Rond 1890 gebouwde IJSKELDER, deels in de helling en deels in een hierboven opgeworpen heuvel aan de zuidzijde van de Zanderijvaart. De ijskelder heeft de ingang aan de noord-westzijde en is diagonaal gericht op de Zanderijvaart. Tussen de ingang en de vaart bevindt zich nog het oplopend talud waarover in de winter de uit de Zanderijvaart gezaagde ijsblokken naar de hoger gelegen kelder werden getransporteerd. De ijskelder manifesteert zich als een heuvel met alleen rond de eikenhouten toegangsdeur metselwerk in rode baksteen. De binnenzijde van de ijskelder bestaat vermoedelijk uit metselwerk, waaromheen en waarboven in verband met de te bereiken lage temperatuur de eerder genoemde heuvel werd opgeworpen.

Waardering

De ijskelder is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het landgoed Duinlust.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder