514812 - Huis te Hemmen
Valburg F 565
Hemmen, Veldstraat

Omschrijving onderdeel 1: HUISPLAATS MET RUINE.

Ongeveer in het midden van het omgrachte gebied ligt de op zijn beurt eveneens omgrachte huisplaats. De grachten aan noord- oost- en westzijde zijn bij de aanleg van de tuin in landschapsstijl tot bredere vijvers vergraven. De zuidelijke gracht is gedempt. Vanaf het punt van het voormalige bordes valt de verhoogde ligging ten opzicht van de tuinaanleg ervoor op. De ruïne bestaat uit de kelder- of onderverdieping van het huis uit 1757 op vloerniveau met enig opgaand muurwerk. De indeling met middengang en vertrekken aan weerszijden is nog goed zichtbaar. Tevens zichtbaar is de aanzet tot de 18-eeuwse dubbele brug en de wijze waarop deze is aangepast na de demping van de gracht. Toen zijn er aan weerszijden trappen als toegang tot de onderverdieping gemaakt. In de ruïne is een museale opstelling van teruggevonden bouwfragmenten aangebracht. Aangenomen wordt dat zich onder deze ruïne nog restanten van het middeleeuwse kasteel bevinden.

Waardering

De HUISPLAATS MET RUINE behorend tot de historische buitenplaats Hemmen is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom, namelijk die van het oorspronkelijke 14-eeuwse kasteel;

- wegens het archeologische belang van de mogelijk nog aanwezige restanten van het kasteel;