514812 - Huis te Hemmen
Valburg F 534
Hemmen, BY Veldstraat

Omschrijving onderdeel 6: HUISPLAATS van het voormalige huis Klein Hemmen.

Een rechthoekig perceel aan drie zijden door een gracht omgeven gelegen aan de zichtas van de Veldstraat in de westhoek met de Boelenhamsestraat. Het huis werd gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw als kleine woning hij het grote huis. Dit huis werd vernietigd in 1944. Het perceel is thans in gebruik genomen als kerkhof. Dit wordt afgesloten met een l8-eeuws smeedijzeren hek afkomstig uit de tuin van het grote huis.

Waardering

De HUISPLAATS van het Huis Klein Hemmen behorend tot de historische buitenplaats Hemmen is van cultuurhistorisch belang:

- wegens zijn relatie met het grote huis Hemmen;

- wegens de mogelijke archeologische waarden;

- wegens de markante ligging aan de zichtas die de Veldstraat vormt en de hoek met de Boelenhamsestraat.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw Huisplaats