's-Hertogenbosch G 8051
Peter de Gekstraatje 6 A, 5211 SR te 's-Hertogenbosch
Peter de Gekstraatje 6 B, 5211 SR te 's-Hertogenbosch

Inleiding

Voormalige kamerwoning met werkplaatsje uit de tweede helft van de 18de eeuw, oorspronkelijk deel uitmakend van een reeks van acht kamerwoningen aan de noordzijde van het Peter de Gekstraatje, een zijsteeg van de Orthenstraat, dat deels nog bestraat is met keitjes.

Omschrijving

Het rechterdeel van de rechthoekige plattegrond bevat de kamerwoning, het linker het werkplaatsje. De gevels zijn opgetrokken in deels gepleisterde baksteen (IJsselformaat), het zadeldak is aan de linkerzijde afgewolfd, belegd met oud-Hollandse pannen (rood en zwart) en heeft een gemetseld rookkanaal. De voorgevel van de kamerwoning heeft een negen-ruits schuifvenster en een toegangsdeur met bovenlicht; zij- en achtergevel zijn blind. Inwendig is de kamerwoning voorzien van o.a. een stookplaatsje met houten schoorsteenmantel, links tegen de achtergevel een voormalige bedstede met gemetselde rechter zijwand, houten steektrap naar zolder, enkelvoudige zolderbalklaag, onbeschoten zolder met eenvoudige schaarspanten. De indeling van het werkplaatsje is gespiegeld aan die van de kamerwoning, want oorspronkelijk ook kamerwoning maar verbouwd, heeft in de voorgevel een negen-ruits schuifvenster, twee kleinere vensters uit de 19de eeuw op de plaats van de deur, een secundair geplaatste deur. De linker zijgevel is ingedeeld met schuifvenster en deur alsook met twee kleine zoldervensters uit de eerste helft van de 19de eeuw. Inwendig is het werkplaatsje voorzien van o.a. restanten van een oud secreet/beerput, houten steektrap naar zolder, enkelvoudige balklaag, eenvoudige schaarspanten.

Waardering

De voormalige kamerwoning met werkplaatsje uit de tweede helft van de 18de eeuw vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de zeldzaamheid t.w. als bouwkundige proeve van de geschiedenis van het wonen, meer in het bijzonder van handwerkslieden; - de afleesbare en de te ervaren twee-eenheid van wonen en werken onder één dak, zijnde een markant voorbeeld van historische leef- en arbeidsomstandigheden; - de gaafheid van hoofdvorm, constructie, indeling, materiaalgebruik en detaillering; - de situering binnen het beschermde stadsgezicht van 's-Hertogenbosch waarin de laat-middeleeuwse structuur van hoofdstraten, zijstegen en diepe, smalle percelen tastbaar aanwezig is.