Nijkerk Gelderland C 3370
Putterstraatweg 5, 3862 RA te Nijkerk

Onderdeel 1

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Salentein). Het gedeeltelijk omgrachte, onregelmatig gevormde hoofdgebouw dateert uit verschillende bouwperioden en heeft in 1906 een uniform aanzicht gekregen, doordat het voorzien is van een grijze pleisterlaag met schijnvoegen in blokmotief. Het pand bestaat uit een 18de-eeuwse achtervleugel van één bouwlaag en een 19de-eeuws midden- en voorgedeelte van twee bouwlagen, waarvan het voorste deel in 1906 voorzien is van twee hoektorens en kantelen aan de voorzijde en zijkanten in pseudo-middeleeuwse stijl met neogotische kenmerken. De verschillende bouwvolumes zijn overkapt door een met gesmoord Oud-Hollandse pannen gedekt samengesteld schilddak. De symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet waarin een toegangsdeur en een zesruits verdiepingsvenster geflankeerd door drie vensterassen met negentiende-eeuwse zesruitsvensters. Aan weerszijden van de voorgevel twee torens van drie bouwlagen gebouwd op ronde grondslag met een zeskantige bovenbouw onder een met leien gedekte spits. Tussen de eerste en tweede bouwlaag van de toren is een spitsboogfries aangebracht. Drie kanten van de toren zijn voorzien van een regelmatige invulling van smalle meerruitsvensters. De overige gevels kennen een regelmatige invulling en een enkele dakkapel. In het achterste deel zitten achttiende-eeuwse vensters met een gelijke profilering zoals die aangetroffen wordt in de vensters van het koetshuis. In het middendeel zijn gekoppelde meerruitsvensters met kruisvormige roedenverdeling in de zijlichten aangebracht. Aan de westzijde van het middendeel een driekantige uitbouw. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de hal met negentiende-eeuws stucwerk en eikenhouten trap en op de verdieping de oorspronkelijke bibliotheek met marmeren schouw en grote houten deuren met decoratie. Kelder met kruisgewelven.

HOOFDGEBOUW (Salentein), behorend tot de historische buitenplaats Salentein, van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;