Nijkerk Gelderland C 3370
Putterstraatweg 7, 3862 RA te Nijkerk

Onderdeel 5

Omschrijving

KOETSHUIS met SCHUUR. Ten noorden van het hoofdgebouw staat een bakstenen koetshuis met gevelsteen 'A.M. IJvoij 1826' (Anna Magdalena d'Yvoy die in 1846 huwde met H.M. van Weede). In 1983 is het pand tot restaurant verbouwd. Het op rechthoekige grondslag gebouwde koetshuis met lijstgevels bestaat uit één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak, dat aan de achterzijde overgaat in een lessenaarsdak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft twee dubbele houten inrijdeuren, thans voorzien van een beglazing, gevat in een omlijsting met daarboven een rondboogdakkapel. Aan weerszijden van de deuren een meerruits schuifvenster. De overige gevels kennen een invulling met meerruits- en stalvensters (noordgevel), een toegangsdeur met vierruits bovenlicht (noordgevel) en driehoekig afgesloten dakkapellen. De achtergevel heeft bij de restauratie in 1983 een glazen overkapping gekregen, die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is. Achter het koetshuis, middels een gang verbonden, staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur van rode baksteen onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt wolfdak. In de achtergevel van de schuur twee staldeuren en een hooiluik onder een latei, in de zijgevel stalvensters.

KOETSHUIS met SCHUUR, behorend tot de historische buitenplaats Salentein, van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;