Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514845
Complexnummer
513002 - Vlisco complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82693/158
Kadastrale aanduiding
Helmond H 1163
Binnen Parallelweg 27, 5701 PH te Helmond

Omschrijving

Inleiding

Het object werd in 1927 gebouwd als uitbreiding van het KETELHUIS in opdracht van P.F. van Vlissingen. Het gebouw grenst aan het ketelhuis uit 1913. In 1937 werd het uitgebreid. Heden dient het pand als energiebedrijf.

Omschrijving

Het L-vormige gebouw heeft een opklimmende reeks van twee naar drie tot vier bouwlagen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met sier- en tandlijsten onder de rand van de platte daken. De gevels worden geleed door lisenen met accenten van rollagen en ander eenvoudig siermetselwerk. De interne constructie bestaat uit een betonskelet. Het tweelaagse deel heeft op de begane grond gekoppelde rondboogramen met natuursteen aanzetstenen. De overige vensters zijn brede zesruits stalen met kunststeen lateien. In het drielaagse gedeelte bevinden zich een reeks stalen deuren.

Waardering

De uitbreiding van het ketelhuis van 1927 en 1937 is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad van nationale betekenis en is tevens van belang als voorbeeld van de ontwikkeling van de betontechniek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513002. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ketelhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing