Warrega C 115
Bij Buorren 5, 9004 XW te Warstiens

Inleiding

De toegang tot het kerkhof wordt gevormd door een sierlijk ijzeren HEK; op de flank van de kerkterp staat een BAARHUISJE. Beide zijn in 1882 gelijktijdig met de bouw van de kerk (apart monumentnummer 514850) gerealiseerd. Het kerkhof is volledig omgeven door een fraaie lindenhaag en leilinden. De graven zijn van lokaal-genealogisch belang en worden niet van rijkswege beschermd. Bij recentelijk onderhoud zijn van het baarhuisje het overstek met sierspant en de goten verwijderd, waardoor het aan architectonische waarde heeft ingeboet. Dit verlies is niet onherstelbaar. De betekenis van beide onderdelen voor het complex rechtvaardigt de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Het HEK tot het kerkhof is van gietijzer en bestaat uit drie achtzijdige hekstijlen met een dubbel draaihek, een enkel draaihek en een vleugelstuk. Op de hekstijlen een ingezwenkte afdekplaat met bol. Het hek is aan de bovenzijde gebogen en versterkt met dooreengevlochten cirkelsegmenten. De lange spijlen zijn versierd met opengewerkte punten; de korte tussenspijlen hebben eenvoudige lanspunten. Ten noordoosten van de kerk staat een BAARHUISJE. De plattegrond is rechthoekig; het opgaande muurwerk op een beroete plint bestaat uit bruine baksteen verlevendigd met twee lagen gele baksteen. In de lange gevels bevindt zich aan elke zijde een gietijzeren ventilatierooster. Het zadeldak is belegd met zwart geglazuurde Lucas IJsbrandspannen. In de oostgevel is een getoogde porte brisée, paneeldeuren, onder een gele bakstenen rollaag.

Waardering

Het toegangshek en het baarhuisje, beide uit 1882, zijn van algemeen architectuurhistorische belang:

- als contemporaine en essentiële onderdelen van het complex,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de objecten,

- vanwege de structurele en visuele gaafheid van de onderdelen in relatie tot het complex.

Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Hervormde begraafplaats