514884 - Woningbouwcomplex
's-Heerenberg H 865
Muntwal 15, 7041 AA te 's-Heerenberg
Muntwal 17, 7041 AA te 's-Heerenberg
Muntwal 19, 7041 AA te 's-Heerenberg

Omschrijving

Symmetrisch opgebouwd CENTRAAL WOONBLOK, bestaande uit drie aaneengesloten eengezinswoningen, waarvan de middenwoning eindigt in een trapgevel.

De VOORGEVEL van het centrale woonblok bestaat uit zeven vensterassen. De gevel van de middenwoning bestaat uit drie vensterassen. Centraal in de middenwoning bevindt zich een tweedelige houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht van elkaar gescheiden door een kalf met zwikken. Links en rechts van de ingangspartij bevindt zich een schuifvenster met verdeling (2x2)+(2x1) aan een zijde geflankeerd door een luik, aan de bovenzijde afgesloten door een strek. Centraal in de geveltop van de trapgevel met achterliggend zadeldak, bevinden zich twee gekoppelde naar binnenslaande zesruits draairamen.

De gevel van de linkerwoning bestaat uit twee vensterassen. Uiterst links bevindt zich een identieke ingangspartij met rechts een schuifvenster met verdeling (3x2)+(3x1) aan weerszijden geflankeerd door luiken. In het zadeldak bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde naar buitenslaande vierruits draairamen. De gevel van de rechterwoning is het spiegelbeeld van de gevel van de linkerwoning. Op de begane grond van de LINKERZIJGEVEL bevinden zich twee schuifvensters, links met verdeling (3x2)+(3x1), rechts (2x2)+(2x1), waartussen een klein enkelruits toiletraam. In de geveltop van de tuitgevel bevinden zich twee naar binnenslaande zesruits draairamen. De vensters in de zijgevel worden aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag.

De ACHTERGEVEL bestaat uit zes vensterassen. Uiterst links bevindt zich op de begane grond een uitbouw met rechts daarvan een schuifvenster met verdeling (3x2)+(3x1). De twee assen uiterst rechts zijn het spiegelbeeld van de twee assen uiterst links. Rechts van het midden bevindt zich eveneens een uitbouw, waarboven een bovenlicht. Links van de uitbouw bevinden zich twee gekoppelde vensters. In het schild van het zadeldak bevinden zich drie dakkapellen als aan de straatzijde, waarvan de buitenste twee zonder roedenverdeling. De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linker zijgevel.

Waardering

CENTRAAL WOONBLOK, bestaande uit drie woningen met de middenwoning als verticale symmetrieas. Dit woonblok is gebouwd als onderdeel van een complex omstreeks 1939 naar het ontwerp van TH.J. VAN DITSHUIZEN in traditionele stijl in opdracht van NV Huis Bergh.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een woonblok als onderdeel van een woningbouwcomplex naar ontwerp van de architect Th.J. van Ditshuizen in opdracht van NV Huis Bergh gebouwd omstreeks 1939.Invloeden van de Delftse School komen in dit woonblok onder andere tot uitdrukking in de trapgevel, die fungeert als verticale symmetrieas.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de centrale situering van dit woonblok binnen het complex, gelegen in de historisch gebogen rooilijn aan een zijde van de straat.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een complex gebouwd in opdracht van NV Huis Bergh aansluitend op de sfeer van het middeleeuwse kasteel Huis Bergh.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Ditshuizen, Th.J. van ; Gelderland