Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514887
Complexnummer
514884 - Woningbouwcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82896/172
Kadastrale aanduiding
's-Heerenberg H 865
Muntwal 21, 7041 AA te 's-Heerenberg
Muntwal 23, 7041 AA te 's-Heerenberg

Omschrijving

Omschrijving

Het LINKER WOONBLOK bevindt zich aan de oostzijde van het centrale woonblok en bestaat uit twee aaneengesloten woningen, die elkaars spiegelbeeld zijn. Een eenvoudig betegeld gangpad scheidt het linker woonblok van het centrale woonblok.

De VOORGEVEL is vier vensterassen breed, waarvan twee assen per woning. In de linker vensteras bevindt zich een tweedelige houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht van elkaar gescheiden door een kalf met zwikken, met rechts daarvan een schuifvenster met verdeling (3x2)+(3x1) aan weerszijden geflankeerd door houten luiken. Centraal in het zadeldak bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde naar buitenslaande vierruits draairamen. De gevel van de rechter woning is het spiegelbeeld van de gevel van de linker woning.

Op de begane grond van de LINKERZIJGEVEL bevinden zich twee schuifvensters, links met verdeling (3x2)+(3x1), rechts (2x2)+(2x1), waartussen een klein enkelruits toiletraam. In de geveltop van de tuitgevel bevinden zich twee naar binnenslaande zesruits draairamen. De vensters in de zijgevel worden aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag.

Uiterst links in de ACHTERGEVEL bevindt zich op de begane grond een uitbouw met rechts daarvan een schuifvenster met verdeling (3x2)+(3x1). In het schild van het zadeldak bevindt zich een dakkapel zonder roedenverdeling. De gevel van de rechter woning is het spiegelbeeld van de linker woning.

De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linker zijgevel.

Waardering

LINKER WOONBLOK, bestaande uit twee woningen die elkaars spiegelbeeld zijn. Dit woonblok is gebouwd als onderdeel van een complex omstreeks 1939 naar ontwerp van TH.J. VAN DITSHUIZEN in traditionele stijl in opdracht van NV Huis Bergh.

- Van architectuurhistorische waarde als een gaaf en zeldzaam voorbeeld van een woonblok in Delftse School van de architect Th.J. van Ditshuizen in opdracht van NV Huis Bergh gebouwd omstreeks 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van het woonblok als onderdeel van het complex in de historisch gebogen rooilijn aan een zijde van de straat.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een woningbouwcomplex met NV Huis Bergh als opdrachtgever en eigenaar van het rijksmonument Huis Bergh. Het complex is door middel van de Delftse School bouwstijl bewust in relatie gebracht met het kasteel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514884. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1940
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Ditshuizen, Th.J. van ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
Huis Bergh, NV ; Gelderland
opdrachtgever