514888 - St. Bonifatius
's-Heerenberg I 2823
's-Heerenberg, Ten noorden van Stadsparklaan; ten westen van Het Klooster

Omschrijving

Uit veertien staties bestaande KRUISWEG, elke statie opgetrokken in rode en gele verblendsteen met wit geschilderde terracotta reliëf voorstelling. Onder de voorstelling is in zwart marmer een geslepen tekst aangebracht. De tekst geeft de plek weer waar Jezus op weg van het huis van Pilatus naar Golgotha zou hebben stilgehouden of geleden.

I. Jesus wird zum Tode verurteilt.

II. Jesus nimmt das Kreuz auf seine Schulter.

III. Jesus fällt das erste mal.

IV. Jesus begegnet seiner hl. Mutter.

V. Simon v. Cyrene hilft Jesus das Kreuz tragen.

VI. Veronika reicht Jesus das Schweisstuch.

VII. Jesus fällt das zweite mal.

VIII. Jesus tröstet die weinenden Frauen.

IX. Jesus fällt das dritte mal.

X. Jesus wird seiner Kleider beraubt.

XI. Jesus wird an's Kreuz genagelt.

XII. Jesus stirbt am Kreuze.

XIII. Jesus wird vom Kreuz genommen.

XIV. Jesus wird in's Grab gelegt.

Elke statie is opgebouwd uit een rechthoekig basement met daarboven de rechthoekige voorstelling aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog. De voorstelling bevindt zich in een spaarveld. In het verblendstenen spaarveld bevindt zich in reliëf een romeinse nummering. Het spaarveld heeft een uitkragende gemetselde omlijsting die overgaat in de gevelbeëindiging. De gevelbeëindigingen variëren van zadeldaken, rondbogen tot segmentbogen.

Waardering

Veertiendelige KRUISWEG, in het begin van de twintigste eeuw geplaatst in de achtertuin van het jezuïetenklooster te 's-Heerenberg, waarschijnlijk van de architect Keuchen.

- Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven complete kruiswegstatie opgetrokken in gele en rode verblendsteen met verschillende topgevels.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een Duits kloostercomplex gelegen op Nederlands grondgebied.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een zeldzaam gaaf bewaard gebleven kruisweg die onderdeel uitmaakt van een Duits koostercomplex gerealiseerd op Nederlands grondgebied als gevolg van de politiek van Bismarck.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiswegstatie Rooms-katholieke kerk