Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514891
Complexnummer
514888 - St. Bonifatius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82896/3
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
's-Heerenberg I 2823
's-Heerenberg, Het Klooster BY 15

Omschrijving

Omschrijving

Een vrijstaand HEILIG HARTBEELD onderdeel van het kloostercomplex 'St. Bonifacius'. Het natuurstenen beeld is geplaatst op een gepleisterde, vierzijdige sokkel aan de oostzijde van het hoofdobject. Het beeld is geplaatst in een plantsoen met vierkante plattegrond begrensd door een ijzeren hek. De staande Christusfiguur met baard en halflang haar is gekleed in een tunica met pallium. De linkerhand wijst op het Heilig Hart afgebeeld als een brandend hart, het symbool van de goddelijke liefde. De rechterarm maakt een zegenend gebaar.

Waardering

HEILIG HARTBEELD vervaardigd in het begin van de twintigste eeuw geplaatst in de achtertuin van het jezuïetenklooster te 's-Heerenberg.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vrijstaand natuurstenen Heilig Hartbeeld geplaatst op een gepleisterde sokkel in een plantsoen afgesloten door een ijzeren hekwerk.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het Duitse kloostercomplex 'St. Bonifacius' gelegen op Nederlands grondgebied als gevolg van de politiek van Bismarck.

- Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de Heilig Hartdevotie. De Heilig Hartdevotie uitte zich in het plaatsen van een Heilig Hartbeeld in een speciaal daarvoor aangelegd plantsoen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514888. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1920
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Standbeeld Heilig Hartbeeld

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing