514888 - St. Bonifatius

Montferland
's-Heerenberg

Omschrijving

Een vrijstaand HEILIG HARTBEELD onderdeel van het kloostercomplex 'St. Bonifacius'. Het natuurstenen beeld is geplaatst op een gepleisterde, vierzijdige sokkel aan de oostzijde van het hoofdobject. Het beeld is geplaatst in een plantsoen met vierkante plattegrond begrensd door een ijzeren hek. De staande Christusfiguur met baard en halflang haar is gekleed in een tunica met pallium. De linkerhand wijst op het Heilig Hart afgebeeld als een brandend hart, het symbool van de goddelijke liefde. De rechterarm maakt een zegenend gebaar.

Waardering

HEILIG HARTBEELD vervaardigd in het begin van de twintigste eeuw geplaatst in de achtertuin van het jezuïetenklooster te 's-Heerenberg.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vrijstaand natuurstenen Heilig Hartbeeld geplaatst op een gepleisterde sokkel in een plantsoen afgesloten door een ijzeren hekwerk.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het Duitse kloostercomplex 'St. Bonifacius' gelegen op Nederlands grondgebied als gevolg van de politiek van Bismarck.

- Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de Heilig Hartdevotie. De Heilig Hartdevotie uitte zich in het plaatsen van een Heilig Hartbeeld in een speciaal daarvoor aangelegd plantsoen.

's-HeerenbergHet Klooster BY 15

's-HeerenbergI2823