Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514895
Complexnummer
514892 - St. Martinus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82896/62
Kadastrale aanduiding
's-Heerenberg D 2805
Bij Sint Jansgildestraat 54, 7037 AX te Beek

Omschrijving

Omschrijving

Vrijstaand HEILIG HARTBEELD vervaardigd in 1933 door de GEBR. THISSEN EN ZN/FA JOS, maakt deel uit van het kerkcomplex St. Martinus'. Het natuurstenen beeld is geplaatst op een samengestelde, donkerrode bakstenen sokkel aan de oostzijde van de kerk, aan de westzijde van de St. Jansgildestraat te Beek, in de gemeente Bergh. Het terrein van het kerkcomplex wordt aan de St. Jansgildestraat begrensd door een expresionistisch vormgegeven ijzeren hekwerk, dat het Heilig Hartbeeld als het ware in een plantsoen plaatst.

De sokkel bestaat uit in- en uitspringende onderdelen met een geïntegreerde bloemenbak, steeds afgesloten door een rollaag. Het onderstel van de bakstenen sokkel is opgetrokken in halfsteens verband. De bovenzijde is opgetrokken in boven elkaar geplaatste strekse rollagen. Op de sokkel is in natuursteen een staande Christusfiguur geplaatst op een vierkante natuurstenen voet met daarop een halve bol. Aan de oostzijde van het voetstuk bevindt zich de tekst KOMT ALLEN TOT MIJ'. De staande Christusfiguur met baard, halflang haar en gespreide armen is gekleed in een tunica met pallium. Op de borst is in relief het Heilig Hart afgebeeld als een brandend, door een kruisje bekroond hart, als symbool van goddelijke liefde.

Waardering

HEILIG HARTBEELD vervaardigd in 1933 door de GEBR. THISSEN EN ZN/FA JOS.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vrijstaand natuurstenen Heilig Hartbeeld geplaatst op een samengestelde bakstenen sokkel uitgevoerd in expressieve baksteenstijl. Gelijkenis in stijl vertonen de bakstenen pijlers, als onderdeel van het hekwerk.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het kerkcomplex St. Martinus, dat aan de St. Jansgildestraat begrensd wordt door een ijzeren hekwerk met bakstenen pijlers.

- Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de Heilig Hartdevotie gestimuleerd door de katholieke kerk in Nederland. De Heilig Hartdevotie uitte zich in het plaatsen van een Heilig Hartbeeld in een parochie bij het kerkgebouw in een speciaal daarvoor aangelegd plantsoen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514892. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Heilig Hartbeeld

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1933
1933
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Standbeeld Heilig Hartbeeld

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
sokkel

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Thissen en zn, Gebr. ; Gelderland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Jos, firma ; Gelderland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker