Hoogeloon F 2221
Oude Provincialeweg 34, 5527 BP te Hapert

Inleiding

De voormalige SMIDSE met woonhuis is gebouwd rond 1905 en bevindt zich in de kern van Hapert. Het bedrijfsgedeelte is nu in gebruik als hobbyruimte. Het woonhuis valt niet onder de bescherming ingevolge de Monumentenwet.

Omschrijving

Het eenlaagse vrijstaande pand telt drie traveeën en heeft een mansardekap met de nok parallel aan de straat, belegd met zwarte kruispannen. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels met gekrulde ijzeren sierankers zijn opgetrokken uit rode baksteen. De plint is gepleisterd. In de voorgevel bevinden zich twee getoogde ijzeren ramen met kleine roeden in sierverdeling. Hiertussen is de paneeldeur met getoogd driedelig bovenlicht. De zijgevel heeft op de begane grond drie getoogde ijzeren vensters, waarvan de middelste lager is uitgevoerd. Op de zolderetage is er een hoge laaddeur geflankeerd door getoogde ijzeren negenruits ramen. De achtergevel is voorzien van een getoogd ijzeren raam en rechtgesloten inrijdeuren. Het interieur van de vroegere smidse is zeer sober. De vuurplaats is nog aanwezig. Een open steektrap leidt naar de zolderverdieping.

Waardering

De voormalige smidse is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpssmederij. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst eenvoudige stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van fabrieksmatig vervaardigde bouwelementen. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Smederijen, zeker in deze vorm zijn zeldzaam.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Smederij Tegenwoordig woonhuis