Bij Deken Reuvekamplaan 4, 6941 AN te Didam

Inleiding

Dit bijzonder gaaf bewaarde GRAFMONUMENT van de familie Von der Haar bevindt zich op de aan de noordzijde van de Deken Reuvekamplaan gelegen R.K. begraafplaats. De begraafplaats heeft een zeer eenvoudige aanleg en bezit ondermeer nog een voormalig kathechesatiegebouwtje, diverse priestergraven en een Neo-Gotisch kapelletje waarop de bescherming van rijkswege niet van toepassing is.

Het grafmonument is uitgevoerd onder invloed van de Art Décostijl, dateert waarschijnlijk uit 1923 en heeft een voor de aanlegtijd relatief bijzondere en zeldzame opzet, detaillering, materiaalgebruik en stijl.

Het geheel is opgebouwd uit een opeenstapeling van geometrische elementen. De belettering sluit bij deze stijl aan. Het steenwerk is waarschijnlijk uitgevoerd door de Steenhouwerij Pas uit Arnhem. De bronzen plaquettes in de trant van Jan Toorop zijn waarschijnlijk vervaardigd door de beeldend kunstenaar Norga. De gegevens over de steenhouwerij en de betrokken kunstenaar zijn gebaseerd op het in de publicatie van A.J. van Dissel beschreven ten dele identieke grafmonument van de familie Vale op de begraafplaats MOSCOWA in Arnhem.

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT bestaat uit drie rechthoekige, liggende hardstenen kistachtige, stenen met inscriptie geplaatst op dito uitkragende banden. Achter de stenen bevindt zich een driedelige harstenen wand. Het midden paneel, waarop zich een in brons opgelegde inscriptie bevindt, wordt aan weerszijden geflankeerd door naar boven doorgestoken stijlen, die aan de bovenzijde een in lagen opgebouwd Latijns kruis met christusfiguur flankeren. Op de lage zijpanelen bevinden zich aan elkaar spiegelbeeldige bronzen reliëfs met biddende vrouwen (ontwerp J. Norga?). Tekst op achterwand: FAMILIE / GRAF / VON DER HAAR Tekst op de liggende stenen: Linker steen: JOSEPH FRIEDRICH / VON DER HAAR / 13 AUG. 1851 - 5 JULI 1923 Middelste steen: MARIA HELENA / VON DER HAAR GEB. MEIJER / 7 MAART 1871 - 27 DEC. 1923 Rechter steen: ANNA GERHARDA / VON DER HAAR / 4 AUG. 1903 - 23 OCT. 1939

Waardering

Onder invloed van de Art Décostijl tot stand gekomen GRAFMONUMENT van de familie Von der Haar uit 1923.

Architectuur- en kunsthistorische waarden:

- Het grafmonument vormt een goed en relatief zeldzaam voorbeeld van Art Décostijl.

- Het grafmonument is van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp.

- Het opvallende bronswerk van het grafmonument is van belang voor het oeuvre van de beeldhouwer J. Norga.

Stedebouwkundige waarden:

- Het grafmonument heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de R.K. begraafplaats.

Cultuurhistorische waarden:

- Het grafmonument vormt een goed en bijzonder voorbeeld van de funeraire cultuur in het interbellum.

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf

Pas ; Gelderland