Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514918
Complexnummer
514916 - Tabaksboerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82885/21
Kadastrale aanduiding
Huissen F 4621
Gochsestraat 7, 6851 JD te Huissen

Omschrijving

Omschrijving

De hoog opgaande TABAKSSCHUUR is gedeeltelijk tegen de achtergevel van het achterhuis aangebouwd. De schuur is gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Op de nok bevindt zich rechts een gemetselde schoorsteen. De gevels zijn gepleisterd en vervolgens wit gesausd. De VOORGEVEL bezit rechts een rechtgesloten venster met een 4-ruits raam. De LINKER ZIJGEVEL en de ACHTERGEVEL zijn blind uitgevoerd. De naar de weg gekeerde RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond twee halfronde vensters met in schoon metselwerk uitgevoerde rondbogen en meerdelige ijzeren vensters. Onder de dakrand bevinden zich twee kleine rechtgesloten vensteropeningen.

Waardering TABAKSSCHUUR, in de huidige vorm waarschijnlijk daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als een vrij gaaf bewaard voorbeeld van een in de huidige verschijningsvorm grotendeels uit de tweede helft van de negentiende eeuw daterende tabaksschuur. De schuur valt op door de karakteristieke detaillering en het materiaalgebruik zoals de rijzige hoofdvorm en de witgesausde gevels.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel en functioneel onderdeel van het tabaksboerderijcomplex.

- Van cultuurhistorische waarde als een voor Nederland in het algemeen en de Over-Betuwe in het bijzonder zeldzaam voorbeeld van een ten behoeve van een in oorsprong ten behoeve van de tabaksteelt gebouwde schuur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514916. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) Tabaksschuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1850
1900
globaal
vervaardiging
1750
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing