Woudenberg G 367
Geeresteinselaan 57, 3931 JB te Woudenberg

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Geerestein). Het in aanzien blokvormige hoofdgebouw bestaat uit een 16de-eeuws U-vormig bouwlichaam van een souterrain en twee bouwlagen, waarvan de binnenplaats in ca.1645 is opgevuld met een vooruitspringend drie-assig middendeel. De vleugels worden overkapt door een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt omgaand zadeldak en het middendeel door een wolfdak. In 1834 is het huis in neoclassicistische stijl verbouwd, waarbij alle muren zijn witgepleisterd en voorzien van natuursteenimitatie met uitzondering van de middenrisaliet. Bij deze verbouwing heeft de voorgevel zijn huidige vorm gekregen met een kroonlijst en een houten attiek die ter plaatste van de middenrisaliet door een driezijdig houten fronton is gemarkeerd. Centraal in het fronton is het wapenschild van de heerlijkheid Geerestein aangebracht. Twee vazen die in de 18de eeuw deel uit maakten van de bekroning van het attiek liggen thans als schampstenen aan weerszijden van de oprijlaan. De middenrisaliet heeft op de bel-étage, bereikbaar via een hardstenen bordes van zes treden, drie dubbele rondboogdeuren met persiennes, daarboven een omlijste dubbele balkondeur geflankeerd door zesruitsvensters met persiennes waarvoor een balkon is aangebracht rustend op vier consoles en voorzien van een eenvoudige ijzeren balustrade. Op de bovenste verdieping vierruitsvensters met persiennes. Aan weerszijden van de middenrisaliet een venstersas met twee boven elkaar geplaatste zesruitsvensters en één vierruitsvenster. De asymmetrische zijgevels hebben uitgebouwde privaten (zie tekening C. Pronk, 1730) en kennen een invulling met getraliede souterrainvensters en vier- en zesruitsvensters met persiennes. De vier traveeën brede achtergevel heeft een regelmatige invulling van souterrainvensters, achtruitsvensters met persiennes op de bel-etage en zesruitsvensters met persiennes op de verdieping waarvan de middelste twee assen worden geaccentueerd door een balkon uit 1834 rustend op rijk gedecoreerde consoles en voorzien van een eenvoudige ijzeren balustrade. Tussen deze middelste twee vensterassen is een extra balkondeur geplaatst. Vrijwel het gehele huis is onderkeldert met 16de-eeuwse ton- en kruisgraatgewelven voorzien van haaks daarop staande steekkappen op poeren. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de zich in de achterkamer bevindende 17de-eeuwse schouw met zuilen, die een brede boezem gedecoreerd met een cartouche dragen; de hal is voorzien van eenvoudig stuc uit 1834.

HOOFDGEBOUW (Geerestein) van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de bouwgeschiedenis waarbij een U-vormig zestiende-eeuws gebouw transformeerde in een paviljoenvormig huis met 19de-eeuwse neoclassicistische elementen;

- vanwege de gaaf bewaarde 16de-eeuwse kelders;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;