Woudenberg G 370
Geeresteinselaan 67, 3931 JB te Woudenberg
Geeresteinselaan 69, 3931 JB te Woudenberg

Omschrijving

BOERDERIJ 'KLEIN GEERESTEIN' MET TOREN, SCHUUR EN ERFAFSCHEIDING behorende tot de buitenplaats Geerestein. Op een bouwplaats die al in 1614 wordt vermeld staat een in 1838 gebouwde dwarshuisboerderij voorzien van een bakstenen voorhuis in neo-romeinse stijl en een achterhuis in Zwitserse chaletstijl met een in 1849 gebouwde bakstenen toren in neo-gotische stijl, die later is gepleisterd. Op het erf staat een vrijstaande schuur in chaletstijl. De boerderij met toren functioneert als coulissen of zetstukken in de aanleg in landschapsstijl. Het voorhuis van de boerderij bestaat uit twee bouwlagen onder een met kruispannen gedekt zadeldak en is opgemetseld van geslepen stenen van de hand van de lokale metselaar Van Lunteren met vensters in diepliggende rondboognissen. Het massieve karakter wordt versterkt doordat de raamkozijnen tegen de binnenzijde van de nissen zijn gezet. Een cordonlijst tussen de vrij hoog opgetrokken begane grond en de lage verdieping benadrukt de vertikale indeling en de zeer lage verdieping. De vijf traveeën brede voorgevel aan de straatzijde heeft een middenrisaliet van drie traveeën bekroond door een topgevel met steekkap. In het INTERIEUR van het voorhuis is ondermeer de bovenverdieping van belang, die als kerkzaal en als jachtkamer dienst heeft gedaan. Deze neogotische zaal is versierd met wapentjes, heeft gemarmerde lambriseringen en stucwerk. Het achterhuis (stalgedeelte) heeft een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met breed overstek en houten betimmering. De op vierkante grondslag opgetrokken toren bestaat uit twee geledingen van elkaar gescheiden middels een waterlijst en voorzien van ronde hoektorentjes die boven het platte dak uitsteken. Het dak, dat diende als belvédère, heeft een balustrade rondom en in het midden een vijftiende-eeuwse luidklok afkomstig van een klooster uit Brabant. De toren is geleed met rondboogvensters en rondboognissen voorzien van spitsboogvormig traceerwerk. In de muur van de toren is een marmeren plaat aangebracht met de inscriptie "Deez' toren is gebouwd - Ter eer van God, mijn Koning, mijn Heer - En wacht eerbiedig met zijn Stichter - De komst van 's Werelds groote rigter - Anno 1849". In de oostgevel is de getoogde houten toegangsdeur met beslag gevat in een neogotische omlijsting met een cartouche. Rechts van de boerderij staat een vrijstaande schuur in chaletstijl. De op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur heeft een bakstenen onderbouw en een houten bovenbouw (dubbele hooizolder) onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met breed overstek en zaaglijst. De voorgevel aan de straatzijde heeft centraal een dubbele houten inrijdeur met smal bovenlicht geflankeerd door vijfzijdige stalvensters met ruitvormige roedenverdeling. In de top een venster (hooiluik) geflankeerd door twee rechthoekige vensters, allen voorzien van ruiten roedenverdeling. In de zijgevel een deur met bovenlicht en vijfzijdige stalvenster. Daarnaast bevindt zich in de zijgevel nog een deur met bovenlicht alsmede 3 vijfzijdige stalvensters. Langs de straatzijde wordt de erfafscheiding gevormd door een eenvoudig geboogd ijzeren hekwerk met speerpunten staande op een bakstenen voet onderbroken door gemetselde hekpijlers met een natuurstenen afdekplaat die de toegang tot het erf (twee pijlers) en tot de toren (twee pijlers) markeren. Tussen de pijlers naar de toren zijn twee scharnierende hekvleugels aangebracht.

BOERDERIJ 'KLEIN GEERESTEIN' MET TOREN, SCHUUR EN ERFAFSCHEIDING van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving, waarbij verschillende bouwstijlen zijn toegepast;