Rijssen B 9130
Kasteellaan 1, 7461 PV te Rijssen

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (De Oosterhof).

Huis, in oorsprong uit het eerste kwart van de 16de eeuw; in het midden van de 17de eeuw uitgebreid met twee vleugels aan de achterzijde; de huidige vorm is tot stand gekomen in de jaren dertig van de 18de eeuw. Het huis is in 1967 ingrijpend gerestaureerd waarbij de westelijke vleugel op de kelder na is geamoveerd en de indeling en uitmonstering van het interieur wijzigingen heeft ondergaan.

Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond van twee bouwlagen onder schilddak met grijze pannen en hoekschoorstenen; achtkantige dakruiter met zinken helmdakje. Het huis is aan de westkant met drie boogkelders onderkelderd tot onder het in 1966 gemaakte terras. Onder de kleine dienstvleugel aan de oostkant bevindt zich eveneens een boogkelder.

De voorgevel is zeven traveeën breed en symmetrisch ingedeeld. In de middenrisaliet ingangspartij met halfrond bovenlicht. Ingang en venster daarboven met natuurstenen omlijsting; op beide verdiepingen vensters met persiennes; dakkapellen op lijstgoot links en rechts boven de middelste ramen. Rechts achter het gebouw, loodrecht aansluitend een vleugel onder twee evenwijdige schilddaken, de één lager en smaller dan de andere buitenste, die even hoog is als het dak van het hoofdblok; aan het eind op de hoek een schoorsteen.

Inwendig onder andere hoofdtrappenhuis met stucwerk in 18de-eeuwse vormen; in de linker voorkamer een stucplafond met diepe cassetten en geverfde schoorsteenboezem van stuc met het jaartal 1887; in kamer rechts boven een witmarmeren Empire schoorsteenmantel. Aan de rechterkant op de verdieping toegang tot 't huuske, de WC'. Kapconstructie met gebogen spanten en gesneden telmerken, grotendeels uit de 17de eeuw.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (De Oosterhof), behorend tot de historische buitenplaats De Oosterhof, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de geschiedenis;