Fryslân
De Fryske Marren
Lemmer

Inleiding

19e eeuwse VISHANG (rokerij),indertijd eigendom van de familie De Rook. De hang, bestemd voor het roken van in dit geval bokking, is een voorbeeld van het hoge type dat veelal voor 1870 in gebruik was en dat een droog en stevig product opleverde(burgerhard). De hang is, zij het deels ingebouwd door een uitbreiding die buiten de bescherming valt, nog vrijwel origineel. Het is een van de laatste hangen van dit type in Lemmer. Een tweede hang, die onderdeel van dit bedrijf uitmaakte, is gesloopt.

Omschrijving

De bakstenen HANG dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, is opgetrokken in rode baksteen en loopt aan één zijde taps toe. De pannen die de bovenzijde van de hang afdekten ontbreken. In de zuidoostzijde zijn de beluchtingsgaten nog aanwezig, in de noord-westzijde zijn deze dichtgemetseld voor de uitbreiding op het achterste gedeelte van het bedrijf.

De vishang is van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege zijn binding met de sociaal-economische ontwikkeling van Lemmer met name in de tweede helft van de 19de eeuw;

- vanwege de bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling, namelijk het roken van "burgerharde" bokking;

- vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid van de hang voor de provincie Friesland in het algemeen en het dorp Lemmer in het bijzonder;

JaEmmakade7A8531 DTLemmer

Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieRokerij