Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514993
Complexnummer
514992 - Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82653/53
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leerdam B 5991
Oosterwijk, a.d.Lingedijk/Leerd.Oost.

Omschrijving

Inleiding

TOEGANGSHEK (2) bij het complex van de begraafplaats. Het hek bestaant uit twee hekpijlers met een hek en is vormgegeven in en gematigde Neo-Classicistische stijl en stamt waarschijnlijk uit het midden van de 19de eeuw.

Omschrijving

Toegangshek bestaande uit twee gepleisterde en wit geschilderde hekpijlers. De pijlers zijn vierkant met afgeschuinde hoeken en op een eenvoudig basement geplaatst. De pijlers worden afgesloten door piedestal-vormige ornamenten.

Het tweedelige hek heeft spijlen eindigend in goudkleurige punten. Aan weerszijden van de pijlers heeft het hek wangen eveneens met spijlen eindigend in goudkleurige punten.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als onderdeel van een bijzondere begraafplaats met een israëlitisch en een algemeen deel gesitueerd op een voormalig dijksegment. Daarnaast vanwege de eenvoudige vormgeving in een gematigde Neo-Classicistische stijl en de oorspronkelijke staat waarin het hek verkeert.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514992. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1875
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver