514992 - Begraafplaats
Leerdam B 5991
Oosterwijk, a.d. Lingedijk/Leerd.Oost

Inleiding

BAARHUISJE (3) bij het complex van de begraafplaats, gebouwd in het midden van de 19de eeuw in Traditioneel Ambachtelijk stijl.

Omschrijving

Baarhuisje van één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in wit gepleisterde baksteen met een grijs geschilderde plint. Het zadeldak is gedekt met rode Hollandse pannen, de goot wordt gedragen door klossen. De westelijke langsgevel heeft twee rechtgesloten houten deuren met beslag onder bovenlichten. In de oostelijke langsgevel zijn twee vierruits schuifvensters geplaatst. De kopse gevels, voorzien van een uitkragende daklijst met schouders, zijn blind.

Waardering

Het baarhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als onderdeel van een bijzondere begraafplaats met een israëlitisch en een algemeen deel gesitueerd op een voormalig dijksegment. Het pandje is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Algemene begraafplaats