Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514997
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 oktober 2000
Kadaster deel/nr: 
82653/86
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Vijfheerenlanden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Leerdam
X-Y coördinaat: 
134864 - 433851

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het SLACHTHUIS voor wrakvee werd rond 1935 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige gemeentearchitect van Leerdam, de heer Reinders. Het in Kubistisch Expressionistische stijl vormgegeven pand staat in het centrum van de stad. Het slachthuis bood ruimte aan een slachtlokaal, een vleeswinkel, een keurlokaal en een laboratorium. Vanwege de ligging aan de wal heeft de achtergevel een verdieping die als koeling werd gebruikt.

Aan weerszijden van het pand is een erfscheiding geplaatst in de vorm van een ijzeren hekwerk tussen penanten. De slachttechnische installatie werd geleverd door machinefabriek Stork uit Hengelo.

Omschrijving

Onderkelderd pand bestaande uit een hoog rechthoekig en een lager vierkant bouwdeel die op één rooilijn tegen elkaar geplaatst zijn. De gevels zijn opgetrokken in rode handvormsteen met een verdiepte voeg. Het hoge bouwdeel waarin zich het slachtlokaal bevindt heeft een sheddak, het lagere bouwvolume huisvest de winkel, het keurlokaal en het laboratorium en wordt door een plat dak gedekt. Alle vensters van het pand hebben stalen kozijnen.

In de voorgevel (zuid) is links een rondboogvormige entree geplaatst bestaande uit dubbele deur met beslag binnen een strekkenboog. Onder de dakrand is links een vlaggenmast bevestigd en rechts een lantaarn. In het rechter geveldeel bevinden zich onder een brede houten luifel een winkelruit en twee stalen deuren met door roeden in drieën gelede vensters. Daarnaast is een dubbele rechtgesloten deur met beslag onder een betonnen latei geplaatst.

De rechter zijgevel heeft een om de hoek lopende luifel waaronder een twaalfruits venster geplaatst is. In het iets risalerende bouwdeel daarnaast bevinden zich een drielicht venster en twee tweelicht keldervensters.

In de linker zijgevel is een drielicht venster geplaatst tussen twee hemelwaterafvoeren. De achtergevel heeft diverse deuren en vensters op de verdieping. Voor het terugliggende geveldeel rechts is een trap geplaatst die toegang biedt tot de entree naar het slachtlokaal.

Interieur met terazzo vloeren, terazzo toonbank, gele tegels met zwarte bies, haken, lieren, leirollen en een betonnen trechter eindigend in de kelder voor het slachtafval. Het laboratorium is ingericht met een houten werkblad, zuurkast en kast.

Waardering

Het slachthuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van het Duitse type slachthuis waar uit hygiënisch en productietechnisch oogpunt een functionele geleding in het pand herkenbaar is.

Het slachthuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een slachthuis in Kubistisch Expressionistische bouwtrant en als zeldzaam, nog bestaand ontwerp uit het oeuvre van de architect Reinders. Het in- en exterieur van het pand verkeert qua hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik in de originele staat.

Het slachthuis is van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een nagenoeg gesloten gevelwand.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNoordwal164141 BPLeerdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieSlachthuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LeerdamB7110

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeKubistisch Expressionismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351935globaalvervaardiging