Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514998
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 oktober 2000
Kadaster deel/nr: 
82646/149
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Vijfheerenlanden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Leerdam
X-Y coördinaat: 
134953 - 433955

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Dubbel asymmetrisch WOONHUIS van het type villa gebouwd in Eclectische stijl. De opdracht tot de bouw van het huis werd in 1884 gegeven waarschijnlijk door de directeur van de nabijgelegen houtzagerij de heer Varseveld. De villa maakt onderdeel uit van een monumentale reeks van drie villa's aan de westwand van de Spoorstraat die alle in Eclectische stijl zijn vormgegeven.

N.B. Aan de achtergevel is recentelijk een keuken aangebouwd en het balkon is vergroot. Deze toevoegingen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het pand bestaat uit een twee bouwvolumes waarvan de linker twee bouwlagen en een souterrain heeft. Het rechter, terugliggende bouwdeel heeft eveneens twee bouwlagen maar is lager. De zadeldaken van beide bouwdelen zijn gedekt met gesmoorde Hollandse pannen.

De voorgevel (oost) van het linker, risalerende bouwdeel telt drie vensterassen en staat op een gepleisterde plint met schijnvoegen waarin een kelderluik en keldervensters geplaatst zijn. De gevel wordt geleed door een cordonlijst en een tegelfries en wordt beëindigd door een trapgevel. De kruisvensters in de gevel bevinden zich onder segmentboogvormige strekkenlagen met gepleisterde aanzet-en sluitstenen voorzien van diamantkoppen. In de boogtrommel is een ruitvormig krasmotief aangebracht. Tussen de vensters zijn muurankers bevestigd. Een trap met balustrade en bordes leidt naar de entree rechts in de gevel. Deze bestaat uit een paneeldeur onder een rondboogvormig bovenlicht gedecoreerd met pseudo aanzet- en sluitstenen binnen een gepleisterde omlijsting met hoofdgestel en fronton. Het fronton wordt doorbroken door een kleine aedicula met rondboogfronton en de letters L B M. Links van de entree twee vensters. Op de verdieping zijn drie vensters geplaatst met boven het linker en rechter venster een gepleisterd veld met ANNO en 1884. De verdieping wordt afgesloten door een kroonlijst met pseudo-guttae die door een centraal geplaatst venster ter plaatse van de zolderverdieping wordt doorbroken. Daarboven een trapgevel met blinde vensters, geprofileerde daklijsten, halfronde gepleisterde hoekstukken, pironnen en een bekroning in de vorm van een fronton met eenvoudige klauwstukjes. In de gepleisterde zijgevel (zuid) is op de begane grond een nieuw kruisvenster geplaatst. Het rechter bouwdeel is lager, telt twee bouwlagen en is gedecoreerd met gepleisterde hoekblokken. Voor de voorgevel (oost) een veranda met glaspartijen in de rechter zijwand. Het dak van de veranda heeft een geprofileerde gootlijst en wordt gedragen door houten staanders. Twee dubbele terrasdeuren onder segmentbogen met aanzet- en sluitstenen met diamantkop. Op de verdieping kruisvensters met glas-in-lood bovenlichten onder segmentbogen met diamantkoppen en een ruitvormig krasmotief in de boogtrommel. In de rechter zijgevel zijn twee tweeruits vensters geplaatst, eveneens onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen. Ter plaatse van de zolderverdieping een gekoppeld venster onder twee rondbogen binnen een grotere korfboog.

Waardering

Het woonhuis, gebouwd in 1884, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa uit het eind van de vorige eeuw.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in Eclectische stijl gebouwd woonhuis met een uitgebreid decoratieschema.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het woonhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van de reeks monumentale villa's aan de Spoorstraat. Tevens heeft het pand stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging in de kern van Leerdam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSpoorstraat34141 HALeerdam
NeeSpoorstraat54141 HALeerdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LeerdamC1588
LeerdamC1714

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18841884globaalvervaardiging