Voorschoten B 11002

Inleiding

Voormalige SCHUUR (2) behorende bij het complex van een rietdekkerswoning met bedrijfsgebouw. De schuur is, na een brand in 1867 herbouwd in een Ambachtelijke-traditionele bouwtrant door mr. rietdekker en rietmattendekker P.Crispijn en als zodanig gebruikt tot in de jaren '60 van de 20ste eeuw. Het voorste gedeelte was bestemd als timmermanswinkel en werkplaats voor het rietmatten en het middendeel als klompenmakerij. Het achterste deel, oorspronkelijk een aan twee zijden open deel (rietschelf), grenzend aan de Vinkesloot, diende voor het drogen van het riet. De schuur is in 1977 en 1988 gerestaureerd. Afgezien van het dichtzetten en inkorten van het achterste deel heeft de schuur zijn oorspronkelijke karakter en hoofdvorm behouden.

De schuur ligt in aan een binnenplaats tegenover het van rijkswege reeds beschermde woonhuis (monnr. 38022) en grenst aan de noordzijde aan het erf van Voorstraat 39 (monnr. 38021) en aan de zuidzijde wordt het door een smal pad gescheiden van de erven van de woningen aan de Bloklaan. Aan de oostzijde grenst het erf aan de Vinkesloot.

Omschrijving

Een circa 30 m lange schuur op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met op het noordelijke dakschild rode kruispannen en op het zuidelijke gesmoorde Oegstgeester dakpannen. De nokrichting, staat evenals van het woonhuis, haaks op de Voorstraat.

De voorgevel is deels opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband, deels halfsteens. De overige wanden bestaan, boven een gemetselde plint, uit houten geteerde gepotdekselde delen. De boeiborden zijn wit geschilderd. De voorgevel is een puntgevel met rechts een opgeklampte deur en links een groot samengestelde vensters met vier twaalfruitsschuiframen. Op de zolder in het midden een houten hijsluik met zesruits bovenlicht. In de achtergevel is een dubbel openslaande opgeklampte deur aangebracht met een moderne garagedeur erachter.

Inwendig is de sporenkap met bintstelsel op gemetselde poeren grotendeels nog intact.

Waardering

De rietdekkersschuur is van algemeen cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een rietdekkersschuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uit het midden van de negentiende eeuw.

De schuur is van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere typologie als bedrijfsgebouw voor een rietdekker met daarbij behorende vormgeving en materiaalgebruik.

De schuur is van algemeen belang vanwege de ensemblewaarde met het woonhuis en de beeldbepalende situering binnen het beschermde dorpsgezicht in de oude dorpskern van Voorschoten.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)