515018 - Grote Havenbrug
Bij Havenplein 3, 2312 GZ te Leiden

Inleiding

ROLBASCULEBRUG daterend uit 1929-1930 in de stijl van de Amsterdamse School, hoofdonderdeel van het complex de Grote Havenbrug.

Omschrijving

De onderbouw van de rolbasculebrug bestaat uit een kelder van gewapend beton, de bovenbouw uit geklonken ijzeren liggers met een geasfalteerd houten dek. Landhoofden van stampbeton, bekleed met graniet en rode baksteen. De brug heeft een overspanning van één opening met een doorvaartwijdte van 11.17 meter en doorvaarthoogte van 1.27 meter. Het brugdek is 14.50 meter breed, met een rijweg van 9 meter en twee trottoirs van 2.75 meter.

Drie van de kademuren van de landhoofden zijn gebogen, één vormt een rechte lijn. Trappen in de ronding van het landhoofd tussen de brug en het transformatorgebouw met urinoir verschaffen toegang tot een ingang van de kelder onder de brug. In de kelder bevindt zich het tegengewicht van de rolbascule. Rechts van deur drie dichtgezette vensters.

Smeedijzeren trapleuning, hekwerk op de brug, twee dubbele sluithekken en relingen op bollen op de kademuren, volgens de ontwerpprincipes van de Amsterdamse School. Zowel staande als liggende verbanden in metselwerk.

Geruwde en gebeeldhouwde granieten blokken als schampstenen, dekstenen en sierstenen. Decoratieve smeedijzeren houders van de oorspronkelijke lantaarns op landhoofden direct naast brug.

Waardering

De Grote Havenbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens de typologie en vormgeving in de bouwstijl van de Amsterdamse School.

Stedebouwkundig is de brug van belang vanwege de beeldbepalende ligging op een punt waar vier waterwegen elkaar ontmoeten en vanwege de visuele en functionele relatie met het transformatorgebouw met urinoir en het brugwachtershuisje met politiepost.

De brug is vrijwel gaaf.

Vlis, Chr. C. van der ; Zuid-Holland