Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515020
Complexnummer
515018 - Grote Havenbrug
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82988/107
Kadastrale aanduiding
Leiden H 3663
Havenplein 3, 2312 GZ te Leiden

Omschrijving

Inleiding

BRUGWACHTERSHUISJE met POLITIEPOST uit 1929-30 in Amsterdamse Schoolstijl, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug.

Omschrijving

Het brugwachtershuisje met politiepost is opgetrokken over twee bouwlagen in beton met een bekleding van rode baksteen, op een boonvormige plattegrond, onder een plat betonnen dak. Aan de waterkant (noord) een sterk concave gevel, aan de straatkant (zuid) een flauw convexe gevel. De halfronde korte gevels (oost en west) lopen in een vloeiende lijn over in de lange gevels.

Aan de kant van de brug (oost) steekt de begane grond ver uit voor de eerste verdieping. Vensters in houten kozijnen met smalle horizontale bovenlichten en waterdorpels van ongepolijst graniet. Diefijzers op kleine vensters aan straat- en waterkant. In het lage deel een deur naar het gedeelte van de brugwachter, in het hoge deel de deur van de politiepost. Lateien van grindbeton als daklijst en boven vensters. In het brugwachtersdeel nog een betegelde schouw met blauwe en zwarte tegels.

Waardering

Het brugwachtershuisje met politiepost van de Grote Havenbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens typologie en vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School. Bovendien is de combinatie van een brugwachtershuisje en een politiepost in één gebouw zeldzaam.

Stedebouwkundig is het brugwachtershuisje van belang vanwege de beeldbepalende ligging op een punt waar vier waterwegen elkaar ontmoeten en vanwege de visuele en functionele relatie met de brug en het transformatorhuisje-urinoir.

Het huisje is vrijwel gaaf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515018. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Brugwachtershuisje
Nee Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Politiebureau

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1929
1930
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vlis, Chr. C. van der ; Zuid-Holland
ingenieur
Mark, G. van der ; Zuid-Holland
ingenieur