515036 - Barent van Namenshofje
Hoefstraat 12, 2311 PS te Leiden

Omschrijving

Het POORTJE dat toegang biedt tot het Barent van Namenshofje, is opgenomen in de omringende bebouwing. Aan de straatkant wordt de doorgang overdekt door een in rode baksteen gemetselde segmentboog. Boven de segmentboog een hardstenen gevelsteen met wapenschild, festoenen en een inscriptie: "Het hofje van Barent van Namen. Opgerigt anno 1730. Verniewt anno 1788".

Poortdoorgang, segmentboog en gevelsteen bevinden zich in een rechthoekige in rode baksteen gemetselde lijst met hardstenen aanzet- en schampstenen.

In de poort een houten deur en ijzeren hek om de toegang af te sluiten.

Waardering

Het poortje van het Barent van Namenshofje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architecuurhistorische waarde wegens de restanten uit de achttiende eeuw en als onderdeel van een representatief vroeg twintigste eeuws hofje.

Stedebouwkundig gezien is het poortje van belang als enige onderdeel van het hofje aan de openbare weg en vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van het hofje.

Het poortje is nog gaaf.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D)