Lorentzkade 1, 2313 GB te Leiden
Lorentzkade 2, 2313 GB te Leiden
Lorentzkade 21, 2313 GB te Leiden
Lorentzkade 22, 2313 GB te Leiden
Zeemanlaan 36, 2313 SZ te Leiden
Lorentzkade 1 A, 2313 GB te Leiden

Omschrijving

Aan de Lorentzkade in 1934-35 gerealiseerde reeks RIJTJESHUIZEN, opgetrokken in rode baksteen met twee bouwlagen en kapverdieping onder een hoog zadeldak met rode verbeterde Romaanse pannen en een overstekende goot op klampen, waarvan de nok evenwijdig aan de voorgevel loopt. De gevels worden geleed door rechtgesloten vensters, boven gemetselde waterdorpels en deels onder strekken met aanzetstenen van tufsteen. De bovenlichten van de vensters zijn van oorsprong voorzien van gekleurd glas-in-lood. De gevelindeling van de huizen is vrijwel identiek. Met name in de hoekwoningen zijn extra vensters of uitbouwen in het ontwerp opgenomen.

In de voorgevel (noordoost) van ieder huis op de begane grond een ingang en een erker. De ingang bestaat uit een rechtgesloten houten voordeur met een ruitvormig spioneervenstertje met sierijzers, onder een houten luifel die is opgehangen aan ijzeren stangen en steunt op vooruitstekende gesneden balken. Boven de luifel een klein zesruits bovenlicht, aan weerszijden van de deur smalle zijlichten onder tufstenen lateien. De driezijdige erker heeft schuine zijwanden. De vensters in de erker zijn van oorsprong voorzien van glas-in-lood en bovenlichten, het grote centrale venster een middenstijl. Op de erker een koperen schilddak op klampen. Direct onder de lijst twee kleine overhoeks geplaatste kraagstukken. Op de verdieping een stolpvenster boven de deur. Boven de erker drie gekoppelde vensters, waarbij het middelste grote venster van de zijlichten wordt gescheiden door smalle muurdammetjes. Het metselwerk daarboven steekt over de gehele breedte van de rij woningen iets over. In het dak boven de voorgevel een platgedekte dakkapel met een stolpvenster, waarin de ramen door een roede in tweeën gedeeld zijn. De achtergevel (zuidwest) heeft per huis op de begane grond een dubbele zesruits glasdeur tussen twee smalle drieruits vensters en een keukendeur met zijlicht. De gevelopeningen op de begane grond zijn voorzien van bovenlichten. Op de verdieping een stolpvenster met oorspronkelijk glas-in-lood boven de keukendeur. Boven de dubbele glasdeur drie gekoppelde vensters, waarbij het middelste grote venster van de zijlichten wordt gescheiden door smalle muurdammetjes. Rollagen boven de vensters op de verdieping. Boven de achtergevel een platgedekte dakkapel met twee vierruits stolpramen.

Bij nummer 17-22 bevindt zich boven de keukendeur een loggia, zijn de vensters op de verdieping in de achtergevel onder strekken geplaatst en de dakkapellen onder lessenaardaken.

De eindgevels zijn tuitgevels met tufstenen dekstenen. Op de nok, ter hoogte van de scheidingsmuren van de huizen grote rechthoekige gemetselde schoorstenen.

Centraal in de vrijwel gesloten zuidoostelijke eindgevel bevindt zich op de begane grond de ingangsdeur. Rechts in de gevel een smal venster met bovenlicht. Op de verdieping boven de ingang een tweeruits venster, in de geveltop twee smalle vensters. De plaats van de deur in de voorgevel van de kopwoning is ingenomen door een venster met bovenlicht. De voortuinen worden aan de straatkant afgescheiden door lage bakstenen muurtjes en postamenten met daartussen een ijzeren buis op een ijzeren steunpunt. Zowel de muurtjes als postamenten worden afgedekt door ezelsruggen.

Los naast de Noordwestelijke eindgevel staat een dubbele garage onder een geknikt zadeldak met twee schoorstenen, waarvan de nok evenwijdig aan de voorgevel loopt. In de voorgevel (zuidwest) twee houten dubbele garagedeuren met tweeruits ramen in de bovenkant.

Waardering

De rijtjeshuizen uit 1934-35 aan de Lorentzkade zijn van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische alsook typologische waarde vanwege de inwendig overwegend gaaf bewaard gebleven vormgeving in de bouwstijl van de Delftse School, en de subtiele integratie van twee- en eengezinswoningen en als karakteristiek werk in het oeuvre van A.J. Kropholler en H.A. van Oerle.

In stedebouwkundig opzicht zijn de rijtjeshuizen van betekenis vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de St. Petruskerk en pastorie en de beeldbepalende ligging aan de Lorentzkade.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rijtjeshuis

Kropholler, A.J. ; Zuid-Holland