Zeemanlaan 2 C, 2313 SX te Leiden
Zeemanlaan 2, 2313 SX te Leiden
Zeemanlaan 20 A, 2313 SZ te Leiden
Zeemanlaan 18 A, 2313 SZ te Leiden
Zeemanlaan 2 B, 2313 SX te Leiden
Zeemanlaan 16 A, 2313 SZ te Leiden

Omschrijving

Aan de noordwestzijde van de Zeemanlaan in 1934-35 gerealiseerde reeks RIJTJESHUIZEN met beneden- en bovenwoningen, opgetrokken in rode baksteen over twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak met rode verbeterde Romaanse pannen en een overstekende goot op klampen, waarvan de nok evenwijdig aan de voorgevel loopt. De gevels worden geleed door rechtgesloten vensters met bovenlichten, boven gemetselde waterdorpels, onder strekken met aanzetstenen van tufsteen. De bovenlichten van de vensters zijn van oorsprong voorzien van gekleurd glas-in- lood. De gevelindeling van de huizen is vrijwel identiek. Met name in de hoekwoningen zijn extra vensters, openslaande deuren of uitbouwen in het ontwerp opgenomen.

De woningen zijn gespiegeld gebouwd. In de voorgevel (zuid) van ieder huis (onder - en bovenwoning samen) een risaliet met op begane grond en verdieping een breed en smal venster.

Direct naast de risaliet op de begane grond een rondboogvormig ingangsportiek met twee rechtgesloten houten deuren, waarin een vierruits spioneervenster met sierijzers. Naast de portiek op de begane grond en eerste verdieping een T-venster, met gekleurd glas- in-lood in het bovendeel. Boven de portiek een smal venster.

In het dak boven de T-vensters, een dakkapel met twee stolpvensters met roeden onder een lessenaardak.

De achtergevel (noord) heeft per huis op de begane grond een dubbele zesruits glasdeur tussen twee smalle drieruits vensters en een keukendeur met zijlicht. De gevelopeningen op de begane grond zijn voorzien van bovenlichten. Boven de keukendeur op de verdieping een loggia onder een segmentboog met meegemetselde sleutelstukken. In de loggia een drieruits glasdeur met een drieruits zijlicht, beide onder bovenlichten.

Boven de dubbele glasdeur drie gekoppelde vensters, waarbij het middelste grote venster van de zijlichten wordt gescheiden door smalle muurdammetjes. Rollagen en strekken boven de vensters op de verdieping. Boven de achtergevel een dakkapel onder een lessenaardak met twee vierruits stolpramen.

De eindgevels zijn tuitgevels met tufstenen dekstenen en een aantal kleine ongedeelde en gedeelde vensters, die op de verdieping en in de top een symmetrisch geheel vormen. Op de nok, ter hoogte van de scheidingsmuren van de huizen grote rechthoekige gemetselde schoorstenen.

De voortuinen worden aan de straatkant afgescheiden door lage bakstenen muurtjes en postamenten met daartussen een ijzeren buis op een ijzeren steunpunt. Zowel de muurtjes als postamenten worden afgedekt door ezelsruggen. Tegen de westelijke eindgevel een dubbele garage onder een geknikt zadeldak met twee schoorstenen, waarvan de nok evenwijdig aan de voorgevel loopt. In de voorgevel (zuid) twee houten dubbele garagedeuren met vierruits ramen in de bovenkant.

Waardering

De voor dubbele bewoning bestemde rijtjeshuizen aan de Zeemanlaan zijn van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde vanwege de uitwendig overwegend gaaf bewaarde vormgeving in de bouwstijl van de Delftse School en als kenmerkende voorbeelden in het oeuvre van A.J. Kropholler en H.A. van Oerle.

In stedebouwkundig opzicht zijn de rijtjeshuizen van betekenis wegens ensemblewaarde en vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de St. Petruskerk en pastorie en de beeldbepalende ligging aan de Zeemanlaan.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rijtjeshuis

Kropholler, A.J. ; Zuid-Holland