Lammenschansweg 40, 2313 DM te Leiden

Omschrijving

De basis van de twee LANTAARNS met ZITBANKEN is een grote konische kolom van Ouderzorgsteen. Het basement van de kolom bestaat uit een bank van ongepolijst graniet, op vierkante grondslag met afgeronde hoeken.

Diagonaal in de hoeken zijn gootjes uitgehouwen. De kolom daarboven verjongt zich twee maal door middel van een granieten band. Op de top staat op een granieten dekplaatje een lantaarn met een vierkant lichthuis onder een ijzeren kapje.

Waardering

De lantaarns met zitbanken zijn architectuurhistorisch van algemeen belang als straatmeubialir in de bouwstijl van de Delftse School.

In stedebouwkundig opzicht zijn de lantaarns met zitbanken van grote betekenis vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de kerk en de andere onderdelen van het woonwijkje en vanwege de beeldbepalende ligging in het hart van het complex.

De lantaarns met zitbanken zijn gaaf.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Lantaarn