Zeemanlaan 24, 2313 SZ te Leiden
Zeemanlaan 26, 2313 SZ te Leiden
Zeemanlaan 28, 2313 SZ te Leiden
Zeemanlaan 30, 2313 SZ te Leiden
Zeemanlaan 32, 2313 SZ te Leiden
Zeemanlaan 34, 2313 SZ te Leiden

Omschrijving

Noord-oostelijk aan de Zeemanlaan in 1934-35 gerealiseerde reeks RIJTJESHUIZEN, opgetrokken in rode baksteen met twee bouwlagen en kapverdieping onder een hoog zadeldak met rode verbeterde Romaanse pannen en een overstekende goot op klampen, waarvan de nok evenwijdig aan de voorgevel loopt. De gevels worden geleed door rechtgesloten vensters, boven gemetselde waterdorpels en deels onder strekken met aanzetstenen van tufsteen. De bovenlichten van de vensters zijn van oorsprong voorzien van gekleurd glas-in-lood. De gevelindeling van de huizen is vrijwel identiek. Met name in de hoekwoningen zijn extra vensters of uitbouwen in het ontwerp opgenomen.

In de voorgevel van ieder huis op de begane grond een ingang en een erker. De ingang bestaat uit een rechtgesloten houten voordeur met een vierruits spioneervenster met sierijzers, onder een houten luifel die is opgehangen aan ijzeren stangen en steunt op vooruitstekende gesneden balken.

Boven de luifel een klein zesruits bovenlicht, alternerend links of rechts van de deur een tufstenen brievenbus. De driezijdige erker heeft schuine zijwanden. De vensters in de erker zijn van oorsprong voorzien van glas-in-lood en bovenlichten, het grote centrale venster een middenstijl. Op de erker een koperen schilddak op klampen. Direct onder de lijst twee kleine overhoeks geplaatste kraagstukken. Op de verdieping een smal venster boven de deur. Boven de erker drie gekoppelde vensters, waarbij het middelste grote venster van de zijlichten wordt gescheiden door smalle muurdammetjes. Het metselwerk daarboven steekt over de gehele breedte van de rij woningen iets over. In het dak boven de voorgevel een dakkapel met een stolpraam onder een lessenaardak.

De achtergevel heeft per huis op de begane grond een dubbele zesruits glasdeur tussen twee smalle drieruits vensters en een keukendeur met zijlicht. De gevelopeningen op de begane grond zijn voorzien van bovenlichten. Op de verdieping een venster met oorspronkelijk glas-in-lood boven de keukendeur. Boven de dubbele glasdeur drie gekoppelde vensters, waarbij het middelste grote venster van de zijlichten wordt gescheiden door smalle muurdammetjes. Boven de achtergevel een dakkapel onder een lessenaardak met twee vierruits stolpramen. De eindgevels zijn tuitgevels met tufstenen dekstenen en een aantal kleine ongedeelde en gedeelde vensters, die op de verdieping en in de top een symmetrisch geheel vormen. Op de nok, ter hoogte van de scheidingsmuren van de huizen grote rechthoekige gemetselde schoorstenen.

De voortuinen worden aan de straatkant afgescheiden door lage bakstenen muurtjes en postamenten met daartussen een ijzeren buis op een ijzeren steunpunt. Zowel de muurtjes als postamenten worden afgedekt door ezelsruggen.

Waardering

De rijtjeshuizen aan de Zeemanslaan zijn van algemeen belang cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde, vanwege de uitwendig overwegend gaaf bewaarde vormgeving in de bouwstijl van de Delftse School alsook wegens de subtiele integratie van een- en tweegezinswoningen en als kenmerkende voorbeelden in het oeuvre van A.J. Kropholler en H.A. van Oerle.

In stedebouwkundig opzicht zijn de rijtjeshuizen van betekenis wegens ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de St. Petruskerk en pastorie en de beeldbepalende ligging aan de Zeemanlaan.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rijtjeshuis

Kropholler, A.J. ; Zuid-Holland