515073 - Spanjaardsbrug
Leiden, Lage Rijndijk/Oude Rijn,Zijl, Rijn-Schie

OPHAALBRUG, hoofdonderdeel van het complex Spanjaardsbrug, daterend uit 1933.

Omschrijving

De stalen bovenbouw van de ophaalbrug rust op betonnen landhoofden bekleed met gele baksteen. Stalen liggers, houten brugdek. Eén doorvaaropening met een hoogte van 2.41 meter en een breedte van 10.50 meter. Daarnaast nog één stroomkoker. Het brugdek is 10.00 meter breed, met een rijweg van 6 meter en twee trottoirs van 2 meter. Geklonken gesloten hameistijlen en vakwerk balanspriemen, verbonden door raamwerk liggers. Stalen deuren in de hameistijlen. Lantaarns met abstracte decoraties in top op de brug. De kademuren staan haaks op de brug. IJzeren hekwerk op de brug en op de landhoofden. Het bouwjaar en de naam van de brug zijn in keramiek in de landhoofden aangebracht. Verder zijn de kademuren afgewerkt met geruwde granieten dekstenen, sierstenen en schampstenen.

Waardering

De Spanjaardsbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een ophaalbrug met dubbele hameistijlen uit de jaren '20 tot '40 van de twintigste eeuw. In stedebouwkundig opzicht is de brug van belang vanwege de beeldbepalende ligging op de grens van twee gemeenten en de kruising van drie waterlopen. De brug is grotendeels gaaf.