Spanjaardenbrug
515073 - Spanjaardsbrug

Leiden
Leiden

BRUGWACHTERSHUISJE, onderdeel van het complex Spanjaardsbrug, daterend uit 1933.

Omschrijving

Het brugwachtershuisje is opgetrokken in gele baksteen, onder een geknikt koperen schilddak. In de gevels ijzeren roedenvensters en een houten deur boven een granieten trap van drie treden. Het brugwachtershuisje maakt deel uit van een kademuur van het Leidse landhoofd van de Spanjaardsgbrug. Bij het brugwachtershuisje een terras aan het water, toegankelijk via een trap aan de westkant. Het bouwjaar en de naam van de brug zijn in keramiek in de gevels van het brugwachtershuisje aangebracht. Verder zijn de gevels afgewerkt met geruwde granieten dekstenen, sierstenen en schampstenen.

Waardering

Brugwachtershuis van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als relatief gaaf bewaard en functioneel onderdeel van het complex Spanjaardsbrug. Tevens van situationeel belang vanwege de beeldbepalende ligging.

LeidenLage Rijndijk/Oude Rijn, Zijl, Rijn-Schie

Jaoorspronkelijke functieWeg- en waterbouwkundige werkenBedieningsgebouwBrugwachtershuisje