Nieuwe Mare 21, 2312 NL te Leiden

Inleiding

Omstreeks 1865 gebouwd woonhuis van het type HERENHUIS. Het heeft de stijlkenmerken van het Eclecticisme en is een karakteristiek voorbeeld van een woonhuis voor welgestelden uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Het met de voorgevel op het water van de Korte Mare georiënteerde huis is een onderdeel van een gesloten gevelwand.

Het pand maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis met twee bouwlagen onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak.

Vier-assige, gefrijnde, gepleisterde gevel boven een tegen de onderdorpels van de vensters staande, doorgetrokken hardstenen plint. Getoogde gevelopeningen op de begane grond. Gekoppelde profiellijsten met kuiven rondom bovenramen met geprofileerde kalven. Drie T-vensters, de linker met glas-in-lood met diagonale roedenverdeling in alle ramen, de andere twee en de deur alleen diagonale roeden in de bovenramen. Onder een geprofileerd kalf staande paneeldeur met profielranden rond panelen met afgeronde hoeken in de tweede travee.

Verdieping met T-vensters (schuiframen) met geprofileerde wisseldorpels en op consoles met acanthusblad motieven steunende grijze onderdorpels. Bovenkant van de vensters in de vorm van een brede schouderboog. Rond de bovenkant van de vensters een profiellijst in de vorm van een samengestelde fantasieboog met in de boogtrommels naar elkaar gekeerde mannen- en vrouwenkopjes in hoog-reliëf. Samengestelde gevellijst (entablement) voorzien van spaarvelden met profielrand tussen neo-barok vormgegeven consoles die een geprofileerde kroonlijst ondersteunen. In het voorste dakschild een houten dakkapel met in oorsprong zinken wangen, houten vleugelstukken met voluten, openslaand venster en een fronton met diepliggend timpaan. Vóór de gevel een hardstenen stoep en een van kettingen en ijzeren kettinghouders en octogonale hardstenen stoeppalen voorziene erfscheiding.

Waardering

Het uit 1865 daterende, wat betreft exterieur grotendeels gaaf bewaarde herenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als voor de bouwtijd en functie kenmerkend voorbeeld van en eclectisch woonhuis van de gegoede stand.