Nieuwstraat 32, 2312 KC te Leiden

Inleiding

Voormalig PAKHUIS uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in eclectische trant. Het pakhuis maakt deel uit van een gesloten gevelwand en van het beschermde stadsgezicht.

Omschrijving

Smal, vanuit een trapeziumvormige plattegrond opgetrokken, vier bouwlagen en een zolderverdieping tellend voormalig pakhuis onder een met verbeterde hollandse pannen gedekt gebroken en afgeknot zadeldak. Drie-assige tuitgevel van schone, grauwe baksteen met accenten van gele baksteen en een trasraam; voor is voorzien van sierlijk gesmede muurankers. Middentravee met per bouwlaag een dubbele laaddeur in het midden en een venster aan weerszijden. De lateien van de onderliggende deuren vormen tevens de onderdorpels van de deuren erboven. De vensters lijken alle identiek maar verschillen in hoogte iets van elkaar en staan in verdiepte gevelvelden. Begane grond met dubbele glasdeur onder een bovenlicht met zware diagonale bovenlichtverdeling en een houten latei. Getoogde vensters met diagonale roedenverdeling tussen segmentbogen van gele baksteen en onderdorpels met eveneens gele bloktand. Tweede bouwlaag met opgeklampte dubbele laaddeur voor een glasdeur met diagonale roeden onder een latei met vlakke keperboog. Vensters als die op de begane grond. Tweede verdieping met gesloten dubbele laaddeur, vensters als die in de lagere bouwlagen.

Derde verdieping met laaddeuren onder schouderboog onder een smalle segmentboog van gele baksteen als die van de overige vensters.

Vensters als die in de overige bouwlagen, maar onder een tweede segmentboog. Rechts aan het kozijn een houten handgreep en aan de onderdorpel (latei) een rolstang. Geveltop met hijsbalk in een door gele baksteen omlijst rechthoekig spaarveld, daarboven een omlijst rondboog-spaarveld. Aan weerszijden een driehoekig, met gele baksteen ingevulde spaarveld. Met zink beklede deklijst en brede geprofileerde tuit boven een rand van gele baksteen met bloktand. Blinde linker zijgevel opgetrokken in oude handvormsteen. Interieur met houten balkenvloeren.

Waardering

Het laat-19de-eeuwse voormalige pakhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, als een goed en overwegend gaaf voorbeeld van een traditioneel opslaggebouw met voor de bouwtijd kenmerkende rijke eclectische detaillering.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis