Haagweg 13, 2321 AC te Leiden

Inleiding

De VILLA voor de fabrikant D. van Oordt is in de periode van 1896 tot 1897 voltooid in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en Chaletstijl. De villa staat met de voorgevel (zuid) aan de Haagweg, met de achterzijde gelegen in een tuin aan de rivier de Rijn. In de tuin staat een solitaire beuk, langs de Haagweg een smeedijzeren hek.

Toen er in de jaren dertig van de twintigste eeuw een kerk naast de villa werd gebouwd, kreeg het de functie van een pastorie voor de Franciscanen. De indeling van het huis bleef bij de functiewijziging grotendeels bewaard. De serre aan de achterkant (noord) is in de jaren tachtig van de twintigste eeuw vervangen. Het grote venster in de oorspronkelijk blinde westelijke zijgevel stamt uit vijftiger jaren. De leien die oorspronkelijk op het dak lagen zijn vervangen door een bitumeuze dakbedekking.

Het interieur is grotendeels gaaf bewaard gebleven.

Omschrijving

De villa is opgetrokken over twee bouwlagen op een nagenoeg rechthoekige plattegrond met aanbouwen en risalieten onder een samengesteld afgeknot schilddak met een ver overstekende houten goot op gesneden houten consoles.

Cassettes aan de onderzijde van de goot. In het dak drie gemetselde schoorstenen, twee kleine dakkapellen onder schilddakjes en één grote dakkapel. Topgevels met houten sierspanten onder steekkappen beëindigen de risalieten. Boven het risalerende trappenhuis een steil overstekend schilddak.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een gefrijnde hardstenen plint en voorzien van zandstenen aanzet- en sluitstenen en speklagen op de hoogte van de bovenlichten. Op begane grond niveau een doorgetrokken hardstenen waterdorpel onder de vensters, een zandstenen waterlijst tussen de bouwlagen en op de verdieping hardstenen waterdorpels. Rechtgesloten vensters met enkele, twee-, drie- en vierdelige bovenlichten onder segmentbogen geleden de gevels. Het aantal segmentbogen correspondeert met de indeling van de vensters (enkel of drieluik) onder de bovenlichten. Vlechtwerk in de boogtrommels, siermetselwerk onder de vensters.

In de voorgevel (zuid) risaleert het linker geveldeel onder een steekkap met een houten sierspant. Voor de risaliet een driezijdige erker op de begane grond, die overgaat in een rechthoekige erker op de verdieping. Daarboven een balkon met een houten balustrade en twee houten kolommetjes die verbonden zijn met de sierspant.

De ingang bevindt zich in de rechter zijgevel (oost), waarvan het rechterdeel onder een steekkap met sierspant en overstekend wolfeind risaleert. Tegen de risaliet een platte aanbouw van één bouwlaag. De hoek tussen deze zijgevel en de voorgevel is afgeschuind en bevat op beide verdiepingen een smal venster, onder een steekkap met sierspant. De ingang bevindt zich in de oksel van de gevel en de risaliet. Het is een paneeldeur met glas, sierijzers en een lamp onder een kwartronde glazen luifel op ijzeren consoles. Voor de ingang een hardstenen stoep.

In het midden van de achtergevel (noord) bevindt zich een dubbele glasdeur boven een hardstenen trap met terras. Rechts daarvan de serre met daarboven een terugliggend geveldeel achter een balkon. Op het balkon een houten gesneden balkonhek. In het dak boven dit deel een brede dakkapel onder een fronton.

De linker zijgevel (west) was oorspronkelijk blind, met uitzondering van het risalerende trappenhuis, dat hoger is opgetrokken. Doordat het door de goot heenbreekt en is afgedekt met een steil schilddak, werkt het als toren. Boven de twee smalle glas-in-lood vensters op de begane grond, twee grote zesdelige traplichten met glas-in-lood. Op beide bouwlagen van de blinde geveldelen een speklaag.

Interieur

Van het interieur zijn onder meer de volgende elementen bewaard gebleven: De hal met een ingelegde granito vloer, een porseleinen fonteintje met gepolychromeerde achterwand, een houten wandbetimmering met vakwerk, deurposten en paneeldeuren en een vakwerk houten plafond. Een tochtportaal met een marmeren vloer en lambrisering, tochtdeuren met geëtst glas, waarin tropische taferelen. Een toilet met granito vloer en glas-in-lood vensters.

Een trappenhuis met een houten trap, een houten trappaal, een houten trapleuning met kruisende stijlen met knoppen en diamantkoppen, gepleisterde wanden met schijnvoegen en een houten lambrisering, abstracte glas-in-lood traplichten en gestucte/houten sleutelstukken.

Gestucte plafonds in de hal op de eerste verdieping en in vier kamers.

In de kelder: troggewelven en scheibogen.

Waardering

De villa Van Oordt uit 1896-97 aan de Haagweg is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse fabrikantenvilla.

Tevens is de villa van algemeen van belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en Chaletstijl en het bijbehorende materiaalgebruik. Het pand is beeldbepalend gesitueerd langs één van de belangrijke invalswegen van Leiden en het Galgewater.

Zowel het exterieur als interieur zijn in de hoofdvorm en detaillering grotendeels gaaf bewaard gebleven.