Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515140
Complexnummer
515137 - Heeze
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82779/62
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Heeze F 855
Heeze, BY Kapelstraat 25

Omschrijving

STALGEBOUWEN AAN DE BINNENPLAATS en KOETSHUIS/GARAGE

In 1735 werden om de ruimte achter het kasteel aan drie zijden lage bebouwing aangebracht: een langgerekt stalgebouw met daar haaks op twee korte vleugels onder doorlopend schilddak, waarmee een gesloten binnenplein ontstond. Deze stal- en woongebouwen in U-vorm onder schild- en zadeldaken en met meerruitsvensters aan de grachtzijde completeren het carré rond de binnenplaats. In het midden van het stalgebouw een poortdoorgang naar het oude kasteel Eymerick met een fronton aan de binnenzijde en een trapgevel aan de buitenzijde. Ter weerszijden van deze rondboogdoorgang met fronton drie dubbele rondboogstaldeuren met wapenschild; voor het overige enkele entrees met meerruitsvensters. Twee dubbele openslaande smeedijzeren hekken, 18e eeuw, verbinden de stalgebouwen met het hoofdgebouw en markeren de doorgang van de binnenplaats naar de binnentuinen.

Aan de achterzijde van het middelste stalgebouw werd op het terrein van kasteel Eymerick, rond 1905 een koetshuis/garage van rode baksteen gebouwd onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak, waarvan de schilden naar onderen uitzwenken. Naar de binnenplaats van Eymerick vier dubbel halfronde garagedeuren; bovenlichten met spaakroeden. Drie door de goot heen stekende dakkapellen met open huifschild. Aan de grachtzijde kruisvensters met glas-in lood.

WAARDERING

Stalgebouwen aan de binnenplaats en koetshuis/garage zijn van algemeen belang vanwege

- de ouderdom;

- de architectonische verschijningsvorm;

- de functionele, historische en bouwkundige samenhang met de overige beschermde onderdelen van de historische buitenplaats;

- de historische belevings- en ervaringswaarden die in onderdeel 3 besloten liggen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515137. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Stalgebouw(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1735
1735
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing