Heeze F 788
Heeze F 854
BY Kapelstraat 25, Heeze

SLUISWERKEN

Twee eenvoudige bakstenen sluisjes met keermuren, eind 19e eeuw, waarmee de waterstand in de grachten kan worden gereguleerd, bevinden zich in de noordoosthoek van de omgrachting en in de Groote Aa nabij de zuidwesthoek. Het water wordt begrensd door kleine gemetselde kaden. Met houten schuiven kan de waterdoorvoer worden geregeld.

Afwateringssluis in de noordoosthoek van de buitenste gracht met haaks opgaande bakstenen keermuren en ijzeren sluis.

In de Groote Aa een dubbele sluis met bakstenen doorlaat en keermuren met boven de sluisopening een gietijzeren brug met gietijzeren balustrade. Eind 19e eeuw.

WAARDERING

Van algemeen belang:

- als karakteristiek, maar vooral ook functioneel onderdeel van de buitenplaats van belang voor de waterbeheersing;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de industrieel-archeologische waarde.