Amsterdam AK 2934
Amsteldijk 319, 1083 AB te Amsterdam

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Amstelrust).

Nagenoeg vierkant hoofdgebouw uit circa 1724 gebouwd door architect Adriaan Dortsman in sober Hollands classicistische stijl. Het bakstenen pand bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak bekroond door vier gemetselde schoorstenen met kappen en grote windvanen. Alle gevels worden door drie vensterassen geleed en afgesloten door een kroonlijst met consoles: vernieuwde roedenvensters: in het souterrain met hardstenen onderdorpels.

De voorgevel heeft hoeklisenen en een licht middenrisaliet waarin de dubbele toegangsdeur met bovenlicht gevat in een eenvoudige omlijsting, een verdiepingsvenster en een dakkapel (empire). Voor de deur een bordestrap met eenvoudige ijzeren leuning; in de zijkant een toegangsdeur tot het souterrain.

Het INTERIEUR is na de tweede wereldoorlog geheel vernieuwd.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (Amstelrust) behorend tot de historische buitenplaats Amstelrust is van algemeen, cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege het l8de-eeuwse hoofdgebouw dat in sobere Hollands classicistische stijl is gebouwd;

- als gaaf bewaard gebouw uit het oeuvre van architect Adriaan Dortsman;