Amsterdam AK 2934
Amsteldijk 320, 1083 AB te Amsterdam

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Amstelrust.

Terzijde van het hoofdgebouw staat een 18de-eeuws koetshuis in classicistische stijl. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand met lijstgevels bestaat uit één hoge bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met dakkapellen. De gevels kennen een geleding met meerruits vensters onder strekken. De op het zuiden georiënteerde voorgevel heeft uiterst rechts een dubbele inrijdeur gevat in eenvoudige lijst; links daarvan vijf vensterassen met centraal een toegangsdeur voorzien van bovenlicht.

Waardering

Het KOETSHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Amstelrust is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de architectonische vormgeving in sober classicistische stijl;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel;