515161 - Gemaalcomplex
Heeg K 61
Bij Twiska 4, 8617 LE te Abbega

Inleiding

De BOVENLEIDING langs de Twiska, die het transformatorhuis op het ontmoetingspunt van de Twiska met de Hissedyk en de Pikesyl verbindt met gemaal nr. 24, is in 1927 geplaatst, toen gemaal en transformatorhuis zijn gebouwd. Rond 1925 had het Waterschap Heeg, dat in 1918 was opgericht, opdracht gegeven voor het bouwen van 29 elektrische gemalen met transformatorhuizen en bovenleiding, die het werk van de windmolens in het ingepolderde gebied moesten vervangen. Het gemaal wordt nog steeds via de bovenleiding door stroom vanuit het transformatorhuis aangedreven. De bovenleiding is inmiddels buiten gebruik.

Omschrijving

De bovenleiding bestaat uit een tiental V-vormige houten telefoonpalen met horizontale dwarsverbinding, waaraan de electriciteitsdraden, om porseleinen knoppen (isolatoren) gewonden, zijn bevestigd.

Waardering

De bovenleiding aan de Twiska, aangelegd in 1927 samen met het transformatorhuis en gemaal, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van een technische ontwikkeling;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is;