Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515172
Complexnummer
515165 - St.Vitus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82731/169
Kadastrale aanduiding
Nieuwland Friesland E 484
Bij Vitusdyk 27, 8615 LN te Blauwhuis

Omschrijving

Inleiding

Het Pietà-GRAFMONUMENT voor Pastoor Evers, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), is in 1892 vervaardigd. Het graf bevindt zich aan de noordzijde van het terrein, vlakbij de sloot, achter de Calvarieberg en is naar het oosten gericht. Het slecht leesbare opschrift o het basement zegt: "Gedenk uwen geestelijke leidsman den Wel. Eerw. Heer G.J. EVERS, geb. te Zwolle 8 jan. 1824 Pastoor Sensmeer (Blauwhuis), 8 maart voorzien van de H.H. Sacramenten overl. 26 nov. 1892. R.I.P.".

Omschrijving

Het stenen grafmonument van Evers bestaat uit een breed, zeshoekig en hoog basement op een grote rechthoekige betonnen plaat en is samengesteld uit geprofileerde delen. In het deel boven de voet zijn op ieder zijde visblaasjes en rechthoekige vlakjes met versierde randen als decoratieve elementen ingehakt. Hierboven zit de plaat voor de inscriptie en rondom een band bestaand uit een gotisch boogmotief. Op het hoge basement een Pietà: Maria met de gestorven Christus op schoot.

Waardering

Het Pietà-grafmonument voor Pastoor Evers uit 1892 op de begraafplaats behorende tot het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een geestelijke symboliek binnen een culturele/geestelijke ontwikkeling;

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege materiaalgebruik, ornamentiek en gaafheid;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515165. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden