Zuidlaren G 1979
't Laarwoud 1, 9471 AV te Zuidlaren
't Laarwoud 3, 9471 AV te Zuidlaren

Omschrijving onderdeel 1:

HUIS, bestaande uit een rechthoekig middenblok, XVII, en symmetrisch aan weerszijden een vierkant hoekpaviljoen, XVIIId; middenblok: baksteen; twee bouwlagen van 7 traveeën onder hoog schilddak met nieuwe verglaasde donkere pannen; twee schoorstenen met ingesneden hoeken en kappen met smeedwerk; meerruitsvensters; ingangspartij met halfrond bovenlicht met waaierroeden; boven de lijstgoot over drie traveeën een driehoekig houten fronton met staand ovaal venster. Identieke hoekpaviljoens: baksteen; één bouwlaag van 5 traveeën onder twee naast elkaar geplaatste schilddaken, aan voorzijde gesloten; zelfde pannen en ramen als middenblok; vier schoorstenen met ingesneden hoeken en kappen; ingangspartij identiek aan middenblok, alleen smaller; erboven een dakkapel met meerruitsvenster en rond fronton. In het interieur o.m.: schoorsteenmantels, XVIII en XIX en geschilderd cassetteplafond in kamer rechts achter. N.B.: het oostelijke zijpaviljoen is tijdens de restauratie van 1957-58 aanzienlijk gewijzigd, met name aan achter- en zijkant.

HUIS van algemeen belang

- vanwege de ouderdom