Zuidlaren L 820
Zuidlaren L 821
Zuidlaren G 5902
Bij 't Laarwoud 1, 9471 AV te Zuidlaren

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, bestaande uit: a. huiseiland b. lanen c. park d. overig gebied

ad a.: het huiseiland is omgeven door een brede vierkante gracht, waarover twee nieuwe bruggen in de centrale as van het huis; de inrichting van het tuindeel aan de voorzijde (noord) van het huis is nieuw; aan de achterzijde is nog een 19de-eeuwse landschappelijke inrichting te vinden: een groot gazon met daaromheen een randbeplanting met heesters, rododendrons en oude bomen, waaronder rode beuk; vroeger bevonden zich achter het huis ook de moestuin en de boomgaard (oude foto's laten een druivenkas zien, die tegen de achtergevel gebouwd was); restanten van oude beukenhagen.

ad b.: de vroegere oprijlaan in de centrale as is verdwenen en vervangen door een nieuwe toegangslaan, die vanuit het dorp (west) komt en eindigt bij het inrijhek. De laan is beplant met enkele rijen jonge linden; klinkerverharding met veldkeitjes langs de randen. Langs de oost- en westarm van de gracht lopen evenwijdige lanen naar het zuiden; een dwarslaan evenwijdig aan de zuidelijke grachtarm verbindt beide lanen; de oostlaan, onverhard en met zowel oude linden als eiken (ook Amerikaanse) beplant, begint in het noorden bij de straatweg en loopt langs de gehele lengte van het zuidelijk parkdeel (zie onder c.); de onverharde westlaan begint bij het inrijhek en eindigt ter hoogte van de dwarslaan en is beplant met linden; de dwarslaan, evenmin verhard, heeft een onregelmatige beplanting met beuk; ten slotte is er nog een onverharde laan met onregelmatige beplanting in het oostelijke parkdeel (zie onder c.); deze begint op hetzelfde punt als de oostlaan en loopt diagonaalsgewijs naar oost-zuid-oostelijke richting en eindigt bij de weg Hanekamp, die de oostgrens van het complex is.

ad c.: het park bestaat uit drie delen: het voorplein, het zuidbos en het oostbos. Het voorplein is het terrein ten noorden van het huis, dat begrensd wordt door de noordarm van de gracht, het koetshuis, de straatweg (Hunzeweg) en de parkeerplaats; het is gezien de recente inrichting voor de bescherming van ondergeschikt belang; het enige oude element is een leilinde voor het koetshuis en een sokkel. Het zuidbos, XVIII, met een rechthoekige plattegrond ligt direct achter het huiseiland en eindigt abrupt bij de nieuwe hallen van de Prins Bernhardhoeve; het achterbos is erdoor afgesneden en heeft voor de buitenplaats geen betekenis meer; het zuidbos heeft veel oud loofhout en een onderbegroeiing van vooral hulst en rododendron; in het midden van de genoemde dwarslaan beginnen drie rechte zandpaden (zonder duidelijke laanbeplanting), die als patte d'oie in verschillende richtingen uitstralen; de meest oostelijke ligt exact in de centrale as van het huis; enkele dwarspaden; het terrein is licht geaccidenteerd en heeft langs de oostlaan een lage wal; er zijn geen open plekken en waterpartijen. Het oostbos, XVIII, is een groot min of meer vierkant perceel ten oosten van de oostlaan; het wordt verder begrensd door de Hunzeweg, de Hanekamp en het oostelijke verlengde van de dwarslaan; ook hier oud loofhout met onderbegroeiing en wandelpaden in een landschappelijk patroon; min of meer in het verlengde van de zuidgevel van het huis ligt in dit bos een langwerpige vijver met ronde hoeken; de driehoek gevormd door de diagonale laan, de Hunzeweg en de Hanekamp is een weiland omzoomd door een heestersingel.

ad d.: visueel-landschappelijk belangrijke buffers voor de beleving van de buitenplaats zijn: de brink met oude eiken tussen het voorplein en de kerk, en het perceel met jong bos aansluitend aan de zuidkant van het oostbos.

PARKAANLEG van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden, vooral m.b.t. het dorp

- vanwege de 18de-eeuwse geometrische parkaanleg met enkele 19de-eeuwse aanpassingen in landschapsstijl.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark

Landschapsstijl