Zandpad 29, 3631 NL te Nieuwersluis

Omschrijving van het HOOFDHUIS (1)

Een fors, rechthoekig huis uit het eerste decennium van de 18de eeuw. Het huis bestaat uit een souterrain, twee bouwlagen afgesloten met een kroonlijst en een rondgaand met pannen gedekt schilddak, waarop vier hoekschoorstenen staan. Voor- en achtergevel zijn vijf traveeën breed en geaccentueerd met een middenrisaliet. De deurpartij en het venster erboven zijn gevat in een 19de-eeuwse houten omlijsting. In de voorgevel heeft het venster de omlijsting uit de 18de eeuw behouden. Op alle vier de hoeken zijn geblokte lisenen uitgemetseld. Aan beide zijden leiden hardstenen stoepen naar de deurpartij. Aan de achterzijde is nog een sierlijk 19de-eeuws ijzeren traphek aanwezig. De linker zijgevel telt vier vensterassen. De rechter zijgevel was oorspronkelijk veel geslotener, maar met de restauratie zijn er vensters bijgemaakt. Tegen deze gevel is een zonnewijzer en een luiklokje aangebracht. In het inwendige van het huis is de hoofdstructuur met de centrale gang bewaard, de marmeren vloeren aldaar en de eikenhouten trap naar de verdieping. De kap is geheel vernieuwd.

Het hoofdhuis is van belang

- vanwege zijn beeldbepalende ligging;