515211 - Klein Jagtlust
Koningin Julianaweg 73, 8453 WH te Oranjewoud

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW.

Het in 1856 gebouwde, wit gepleisterde hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, bestaat uit een souterrain, twee bouwlagen en een flauw hellend, omlopend en afgeknot schilddak, gedekt met pannen. Door de accidentatie in het terrein vertoont het souterrain zich nauwelijks in de voorgevel, maar aan de achterzijde als een lage onderverdieping. De gevels worden rondom geleed door Korinthische pilasters en waterlijsten en beëindigd door een kroonlijst. Gedenkstenen aan weerszijden van de ingang herinneren aan de bouw en de verbouw van het huis. De voorgevel is vijf traveeën breed en symmetrisch van opzet. In de risalerende ingangstravee, die door een frontonachtige vorm wordt beëindigd, bevindt zich terugliggend in een portiek de voordeur. Deze is toegankelijk via een stoep, die geflankeerd wordt door lantaarns. Op de verdieping is een balkon aangebracht, waarvan de balustrade gedecoreerd is met een hertenkop. Het balkon is toegankelijk via openslaande deuren. In de frontonachtige beëindiging bevindt zich een halfrond venster met daarin een uurwerk. De overige vensters bevatten oorspronkelijk schuifvensters met grote spiegelruiten. Deze zijn in de tweede helft van de 20ste eeuw vervangen door zes- en achtruits vensters in empire stijl. Een historisch foutieve ingreep, want de Empire-periode was ten tijde van de bouw van het huis al voorbij. Alle vensters zijn voorzien van persiennes. De zijgevels vertonen een minder regelmatige vensterindeling, met behalve vensters ook blindnissen. Tegen de linker zijgevel bevindt zich het restant van wat oorspronkelijk de koepelaanbouw was. De aanbouw is tot op het souterrain niveau afgebroken en voorzien van een terras. Het interieur is vrij sober, maar zowel de indeling, als de afwerking zijn vrij gaaf bewaard.

Het HOOFDHUIS is van belang:

- vanwege de ouderdom;

- als representatief en vrij gaaf bewaard voorbeeld uit het oeuvre van de Leeuwarder architect J.I. Douma;

- als karakteristiek en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een midden 19de-eeuws gepleisterd landhuis in neoclassicistische stijl;

- vanwege de vrij gaaf bewaarde plattegrond, indeling en afwerking van het interieur;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de 19de eeuwse parkaanleg;

- vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Koningin Julianaweg.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats