515211 - Klein Jagtlust
Bij Koningin Julianaweg 73, 8453 WH te Oranjewoud

Omschrijving onderdeel 7: HOUTEN KOETSHUIS.

Achter het koetshuis werd vóór 1876 een houten koetshuis gebouwd naar ontwerp van de Leeuwarder architect J.I. Douma. Het gebouw bestond oorspronkelijk uit een hoog middendeel onder een met pannen gedekt zadeldak met dwars daarop twee lagere armen. Het hoge deel was bestemd voor voertuigen, in de lagere armen was stalruimte en een schuur gerealiseerd. De rechter zijarm is inmiddels gesloopt. Opvallende elementen zijn de ruitvormige en spitsboogvormige vensters en de geschulpte windveren.

Het HOUTEN KOETSHUIS is van belang:

- vanwege de functionele en ornamentele waarde voor de buitenplaats;

- vanwege de zorgvuldige architectonische vormgeving;

- als vrij gaaf bewaard voorbeeld van een koetshuis in het oeuvre van de Leeuwarder architect J.I. Douma.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)